JOŠKO MORIĆ / Stručnjak za sigurnost s Jarkom o posljednjim neredima navijača: 'Sitno političko šićarenje sve sprječava'

Ideja kako riješiti ovaj problem bila je i takozvana 'tačerizacija protiv huliganizma', sve nam je pojasnio

24.5.2022.
19:07
VOYO logo

Andrija Jarak u studiju RTL-a Danas razgovarao je sa stručnjakom za sigurnost Joškom Morićem i to o posljednjim neredima huligana nakon nogometne utakmice.

On kaže da policija ne bi trebala osiguravati ovakve događaje. "Racionalnih razloga na bilo kakvo nasilje nema, točka. O tome ne trebamo razgovarati. Razloga napada na policiju još je manje, točka. Ni to ne može biti tema", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako nam se ovo dogodilo jer državna i nogometna vlast usklađenim djelovanjem nisu stvorile pravni okvir kako bi se spriječile ovakva događanja. "Kakve veze ima činjenica da se odigrava neka utakmica u našoj zemlji sa svim poreznim obveznicima? Zašto bi država imala troškove jer se održava utakmica? Zašto se građani ne mogu kretati gradom slobodno, a Ustav im to jamči? Tko je taj tko si daje za pravo zaustaviti promet na autocesti?", pita se. "Kada bi oni utvrdili pravni okvir koji postoji i koji bi se mogao precrtati na Hrvatsku, ovakvi problemi ne bi postojali", dodaje.

Image
sukob navijača i policije /

U jučerašnjem napadu navijača ozlijeđeno je 35 osoba: Ovakav huliganizam Hrvatska dugo ne pamti!

Image
sukob navijača i policije /

U jučerašnjem napadu navijača ozlijeđeno je 35 osoba: Ovakav huliganizam Hrvatska dugo ne pamti!

Smatra kako politika u ovom slučaju igra svoju ulogu. "Svi koji se bave nogometom pokušavaju nas manipulirati emocijama, patetikom i ljubavi prema nogometu, a od kojeg dobro žive. Zašto bi, ako dobro zarađuju sve troškove prenijeli državi? Onaj tko ima ta sredstva mora imati pravne i druge obaveze da događaj protekne u redu bez štete za druge građane", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja kako riješiti ovaj problem bila je i takozvana "tačerizacija protiv huliganizma". Upitan zašto nikad nismo primijenili taj čuveni koncept, navodi: "Mislim da je to bilo u mandatu Milanovićeve Vlade, potpredsjednica Vlade i tadašnji izbornik Štimac su putovali u Englesku da bi pokupili iskustva, a nije bilo potrebno jer u Ministarstvu unutarnjih poslova postoji. Princip provode Engleska u svojim i premier ligama i UEFA pa se to sve oslikava i na našoj reprezentaciji i klubovima, a to je da je sva odgovornost za sve što se dogodi na utakmici na organizatorima odnosno klubovima", pojašnjava.

"Ne možete onda reći da to nisu vaši navijači. Onaj klub čija je navijačka skupina napravila problem to plaća", kaže. "Ako je vaš navijač onda je on vaš i kad je dobar i kad radi problem. Sankcijama se radi na tome da ih odgajaju, da iz svojih redova izvuku problematične", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan zašto HNS šuti, tvrdi kako u vrh nogometnog saveza ne možete doći bez politike. "Prema tome, to sitno političko šićarenje nas još uvijek sprječava da riješimo problem tako da nam policija ne bude ozljeđivana, da nema šteta na vlasništvu koje onda plaća država. Država je tu da podupre, odredi pravila i kontrolira provedbu. Bilo bi vrlo važno kad bi bili u stanju da državna i nogometna vlast sankcioniraju ovakve događaje. Država utvrdi kazneno djelo, kazni zatvorom ili novčanom kaznom, nogometni savez kaže da uzima bodove, klubovi plaćaju kaznu. Nemojmo čekati da nam ljudi poginu na cesti", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo