KOŠTALA 8 MILIJUNA KUNA / Stručnjak za nacionalnu sigurnost: 'Velebit 18 bila je kvalitetna vojna vježba, a cijena je realna'

MORH je izvijestio da se potrošilo 65 tona streljiva

18.10.2018.
18:55
VOYO logo

Riješen je misterij cijene najveće hrvastke vojne vježbe 'Velebit 18 - združena snaga'.

72 sata testiranja sposobnosti hrvatskih oružanih snaga platili smo 8 milijuna i sto tisuća kuna. Tri dana ministar obrane Damir Krstičević izbjegavao je odgovoriti na pitanje o troškovima. Sada je  pred novinare poslao svoj tim, koji je otkrio detaljnu računicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robert Mikac, stručnjak za nacionalnu sigurnost, komentirao je za RTL Danas, je li trošak vježbe previsok.

"Svaka profesija ima svoje specifičnosti i uvjete rada. Procjena je pokazala da je potrebno da oni koji obavljaju stražarsku dužnost imaju stražarski dodatak i o tome nema smisla razgovarati. Što se tiče cijene vježbe, smatram da ona nije velika, ona je realna. Ključno pitanje je: Jesu li nama potrebne vojne vježbe? Jasno da su nam potrebne, imamo suvremene vojne snage koje imaju različite sposobnosti, a njih možemo najbolje provjeriti kroz vježbe. Na taj način oružane snage koje su temelj našeg društva ispunjavaju svoju temeljnu funkciju - to je obrana teritorija RH i obrana saveznika. U ovoj vježbi smo upravo to pokazali, da imamo različite sustave, uvodimo novu tehnologiju. Vježba je bila izvrsna i smatram da tako treba nastaviti u budućnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH je izvijestio da se potrošilo 65 tona streljiva. Kako je moguće da takva vrsta streljiva i koja toliko košta, bude ušteda?

"Svako streljivo ima svoj rok trajanja, tako i ono kojem mi raspolažemo. Ako ga nećemo koristiti, morat ćemo ga jednog dana ekološki zbrinuti, a to košta strahovito puno. Zbog toga je praktičnije tostreljivo koristiti u vježbi, nakon toga ćemo kupiti novo i proces se nastavlja. Ušteda se odnosi na to da racionalno koristimo resurse koje imamo. Streljivo je predviđeno da ga trošimo na ovakvim vježbama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je statistika drugih savezničkih zemalja i unutar NATO-a?

"To je tu negdje, ovisno o tome koje smo resurse koristili, vježbe otprilike koštaju isto u zemljama naše veličine i koje su imale slične kapacitete angažirane u vježbi. Sigurnost nema cijenu, ovo je bila kvalitetna vježba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo