'NEMA RAZLOGA DA NAFTA BUDE SKUPA' / Zvuči nevjerojatno, ali stručnjak tvrdi da bi i danas cijena goriva mogla biti oko 7,60 kn: 'Trebamo idealne uvjete'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

'Ako toga ne bi bilo, cijene bi padale. Nafta se i prije dobivala na isti način, nema razloga da nafta bude skupa, osim špekulacija, kazao je Davor Štern

10.5.2022.
20:16
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Naftni stručnjak Davor Štern kaže da kretanje cijena goriva ovisi o dvije stvari.

"Prvo je nastavak rata, odnosno nastavak prijetnje sankcijama za izvoz naftnih derivata iz Rusije, a s druge strane je ovo što se događati s Kinom. Zaustavljanje gospodarske aktivnosti u Kini jako utječe na pad potražnje za naftom. Danas je pala nafta za četiri posto, ali derivati nisu. Korelacija između nafte i derivata se gubi neko vrijeme i teško je reći što će biti", kazao je RTL Danas Štern i dodaje kako je riječ o špekuacijama, a ne o opravdanosti poskupljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve je špekulacija'

"Sve je špekulacija. Burze su centri špekulacija gdje se ljudi klade na cijenu i u tom klađenju zarađuju i gube, kao na običnim kladionicama. Te burze su opterećene vijestima i svaka nova vijest o napredovanjima ili nazadovanjima ruskih snaga u Ukrajini, u Kini što se događa, to utječe na burze i tamo se formiraju cijene temeljem ne samo ponude i potražnje, nego očekivanja", kazao je Štern.

Na pitanje što nas može spasiti od cijene goriva 20 kuna po litri, Štern je kazao da vanjski utjecaji mogu smanjiti cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porastom cijena država dobiva sve više novca iz poreznog opterećenja na derivate, dobivat će i dalje više, a dio može otpuštati natrag potrošačima, industriji i građanstvu. Postoje mogućnosti i mehanizmi", kazao je. No, napominje kako je na Vladi da donese odluku treba li djelovati ili čekati.

"Vlada zna gdje je vrijeme za djelovati, ima ispitivanje javnog mijenja, to utječe i na političke prilike u Hrvatskoj. Mislim da Ministarstvo financija vodi o tome brigu i da će reagirati kad će trebati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE VIDIMO ŠTO BI DOVELO DO OSKUDICE' /

Premijerov savjetnik za ekonomiju otkrio kolika bi danas bila cijena goriva da Vlada nije uvela dosadašnje mjere

Image
'NE VIDIMO ŠTO BI DOVELO DO OSKUDICE' /

Premijerov savjetnik za ekonomiju otkrio kolika bi danas bila cijena goriva da Vlada nije uvela dosadašnje mjere

Litra za 7,50 kuna? 'Moraju se stvoriti idealni uvjeti'

Štern je, komentirajući najnižu cijenu goriva iz 2008. kada je eurosuper bio 7,58 kuna, a dizel 7,61 kunu, Štern je kazao da ne bi isključio mogućnost da danas ponovno imamo takve cijene goriva.

"Moraju se stvoriti idealni uvjeti. Trebaju prestati neprijateljstva, treba se Rusija odlučiti što će napraviti s Ukrajinom jer ovo dalje ne ide. ono što Europa radi prema Rusiji i zazivanje sankcija koje očito ne djeluju, opet je to nešto što podgrijava cijene. Ako toga ne bi bilo, cijene bi padale. Nafta se i prije dobivala na isti način, nema razloga da nafta bude skupa, osim špekulacija", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mađarska može i bez ruske nafte. Janaf može zadovoljiti njihove potrebe'

Štern je komentirajući Mađarsku kazao i da ta zemlja može bez nafte iz Rusije.

"Ta floskula da mogu prerađivati samo rusku naftu nije istinita. Činjenica je da su sve zemlje sovjetskog bloka bile povezna cjevovodima. Hrvatska ima Janaf koji fenomenalno radi, koji je bio predviđen da pumpa naftu prema Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Tvrdnje da bi ostali bez nafte nisu istinite. Janaf dobro funkcionira i radi, njihova umješnost u prihvaćanju različitih tipova nafte, miješanja toga, mogu zadovoljiti potrebe Mađarske i Slovačke za naftom", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je komentirao i treba li Hrvatska vratiti Inu.

"U okviru ovih događaja koji se događaju, krajnje je vrijeme da se sjedne na stol i vidi što će biti s Inom jer zatvaranje rafinerije Sisak ima dugoročne posljedice, Rijeka kasni u modernizaciji, tržište je izgubljeno. Možda nije trenutak za postizanje krajnjeg dogovora, ali neki dogovori koji bi išli postupno se mogu postići", zaključio je Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo