'ništa neobično' / Stručnjak komentirao mjere sigurnosti zbog Erdoganova dolaska: 'Moraš se postaviti u ulogu napadača...'

Image

Što je bliži datum posjeta, time se i kreće u provjeru na terenu. Zavaruju se šahtovi, uklanjaju spremnici za otpad

8.9.2022.
15:25
VOYO logo

Mjere sigurnosti oko dolaska turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana mnogi su komentirali kao pretjerane i neprimjerene. Večernji list razgovarao je sa stručnjakom za sigurnost Matom Laušićem koji je rekao da nije riječ ni o čemu neuobičajenom s obzirom na razinu štićenosti osobe koje dolazi u stranu zemlju.

"Živimo u metropoli, u gradu u kojem je sjedište Vlade, Sabora i gdje "stoluje" čitav državni vrh i takve su stvari prilikom stranih posjeta sasvim normalne, vidio sam to i u Rimu, Parizu, Londonu. Na takve situacije moramo se jednostavno naviknuti", rekao je Mate Lakušić, general-pukovnik u mirovini. Laušić je, inače, završio Galillei College u Haifi u Izraelu, bio šef osiguranja različitih sportskih, kulturnih i javnih događanja, kao što su Univerzijada u Zagrebu ili Europsko prvenstvo u košarci, 1990. bio je šef osiguranja predsjednika RH, a od 1991. do 2002. i šef Vojne policije Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Erdoganovo osiguranje veće u odnosu na posljednji put, no sve što je dosad vidio vezano uz Erdoganov posjet, ne odstupa od standardnih sigurnosnih protokola, piše Večernji list.

Image
svečano na pantovčaku /

Pogledajte susret Milanovića i Erdogana. S njima su i elegantne prve dame, Sanja Musić Milanović i Emine Erdogan

Image
svečano na pantovčaku /

Pogledajte susret Milanovića i Erdogana. S njima su i elegantne prve dame, Sanja Musić Milanović i Emine Erdogan

"Ne vidim da je razina sigurnosti, odnosno ono što se poduzima kako do rizične situacije ne bi došlo, drugačija od one kad je nedavno dolazio francuski predsjednik Emmanuel Macron ili bivša njemačka kancelarka Angela Merkel", rekao je Laušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere se, dodao je, poduzimaju s obzirom na posudbu ugroženosti sigurnosnih službi i jedne i druge zemlje, ovisno o informacijama koje razmjenjuju.

Kod dogovora oko ovakvih posjeta, u zemlju domaćina stiže sigurnosno-protokolarna prethodnica, a prije njih situaciju na terenu provjeravaju obavještajci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je, primjerice, dolazio bivši američki predsjednik George W. Bush, sigurnosno-protokolarna prethodnica došla je mjesecima prije, a dok je došao njegov prethodnik Bill Clinton, koji je samo nekoliko sati boravio u Zračnoj luci Zagreb i tamo se sastao s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom, stigli su tjedan dana prije", rekao je Laušić.

Što je bliži datum posjeta, time se i kreće u provjeru na terenu. Zavaruju se šahtovi, uklanjaju spremnici za otpad…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraš se postaviti u ulogu napadača i razmišljati kao on te na temelju onog što se nekad dogodilo, ali i vlastitog predviđanja, učiniti sve da do napada ne dođe", rekao je Laušić.

Kada se bira smještaj, provjerava se servis lifta, kakvoća vode u bazenu (ako postoji), pričuvni izvori napajanja i prehrambeni artikli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što će se naći na meniju stranog predsjednika, premijera ili bilo koga tko dođe u drugu zemlju provjereno je, neki čak nose svoje namirnice, ali i dovode kuhare. Što se tiče vozila, neki dovoze svoje, a neki traže točno određene kategorije, najčešće da je blindirano", objasnio je Laušić koji je za vrijeme posjeta bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla i talijanskog predsjednika Francesa Cossiga bio načelnika Uprave vojne policije koja je bila uključena u segmente osiguranja, piše Večernji list.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo