Strogo je zabranjeno, ali oni ne odustaju od ovog bilja koje donosi odličnu zaradu

5.11.2014.
17:07
VOYO logo

Na Krku se ovih dana, već po drugi put ove godine, odvija masovna berba smilja. Da angažirani berači, mahom s karlovačkog i ogulinskog područja, prilično slabo stoje s praćenjem važeće zakonske regulative i recentnih odluka ministra Mihaela Zmajlovića ili da možda za njih ne mare, potvrdili su prizori kojima je svjedočio Novi list, na području Baške i susjedne Stare Baške.

Nitko se ne drži Zmajlovićeve odluke

Nakon što su sličnoj najezdi gostujućih berača otočani po prvi puta svjedočili ovog ljeta javnost je nedavno obaviještena da je ministar zaštite okoliša i prirode, potaknut spoznajama o štetama koje se na otocima čine, odlučio izmijeniti pravila i već izdana rješenja o branju smilja i drugog samoniklog bilja. Iz njih su isključeni otoci, na kojima je od konca rujna, kad je Zmajlovićeva odluka objavljena na službenim stranicama Ministarstva, sakupljanje smoniklog bilja – zabranjeno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zmajlovićevo ministarstvo o tome je trebalo izvijestiti sve registrirane berače i otkupljivače smilja, kojima su istom odlukom poništena ranije izdana rješenja kojima se sakupljanje smilja dozvoljavalo od sredine lipnja do sredine kolovoza, te u jesenskom dijelu godine – od 1. listopada do konca prosinca.

Deseci berača unatoč zabranama i mjerama zaštite okoliša, uredno su odrađivali svoj unosan posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje znaju li da je to što rade zabranjeno, te da se uz to još nalaze i na privatnom posjedu, gospođa je odgovorila da nisu znali da se na otocima smilje više ne smije brati.

Doveo nas je jedan gospodin i rekao da beremo, niti znaju koliko će ih platiti

"Ovdje nas je doveo jedan gospodin kojeg zapravo i ne poznajemo. Rekao nam je da možemo slobodno brati, samo nek ne diramo ovce. Ne znamo tko je, niti otkud je, kao ni što će napraviti sa smiljem koje mu donesemo", zaključila je sugovornica koja, naravno, nije znala niti tko je otkupljivač bilja kojeg bere, ali ni koliko će za njega na koncu dana dobiti!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Otoci/Biznis-jaci-od-zabrana-Novi-udar-beraca-smilja-na-Boduliju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo