STRAVIČNA PRIJETNJA POVJESNIČARU I KOLUMNISTU NET.HR-A: / 'Za nas ustaše najbolja vijest bi bila da si likvidiran'

Image
Foto: Pixsell

Prije nekoliko mjeseci Klasić je također dobio pismo te se iz njega mogla iščitati prijetnja smrću

28.8.2019.
11:36
Pixsell
VOYO logo

Hrvoje Klasić, povjesničar te stalni kolumnist Net.hr-a, dobio je prijetnju nepotpisanog autora. "Pismo" mu je stiglo poštom u ured Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje radi, a kako kaže, ovo nažalost nije prvi put da mu u posljednjih nekoliko godina prijete. U pismu koje nam je pokazao autori pišu da im je žao što Klasić nije mrtav i da će "Za dom spremni ostati i nadživjeti ga". Prije nekoliko mjeseci Klasić je također dobio pismo te se iz njega mogla iščitati prijetnja smrću.

Image
Image

Pismo prijetnje Klasiću je stiglo na Filozofski fakultet

"Tada sam otišao prijaviti prijetnju u policijsku postaju u Remetincu, a budući da se radi o nepotpisanim osobama, vjerujem da im je vrlo teško ući u trag. I ovu prijetnju ću prijaviti policiji, no i ovdje se radi o nepotpisanoj osobi pa ni ovaj put ne znam je li moguće saznati tko je autor prijetnje", govori nam Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SRAMOTNO: /

'91. sam u uniformi strahovao od specijalaca JNA, a sada mi nacionalisti prijete kako će mi izvaditi oči. Neće me zaustaviti'

Image
SRAMOTNO: /

'91. sam u uniformi strahovao od specijalaca JNA, a sada mi nacionalisti prijete kako će mi izvaditi oči. Neće me zaustaviti'

Kako kaže, policija ga povratno nije obavijestila o prvom slučaju prijetnje pa pretpostavlja da osobe nisu pronađene.

'Ja, kao njihov neistomišljenik, prijetnja sam društvu'

Ugledni povjesničar kaže da su se njegovi prijatelji već počeli smijati ovakvim prijetnjama upućenima njemu jer to "pokazuje bolest u društvu da su nam ovakve stvari postale normalne". Dodaje da sigurno nije jedini koji dobiva ovakav oblik prijetnji. Međutim, Klasić dobiva prijetnje kao povjesničar i znanstvenik pa bi se moglo reći da je ovo specifičan slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

15.11.2018, Zagreb - Na sajmu knjiga Interliber na Zagrebackom velesajmu predstavljeni sukandidati za knjizevnu nagradu Fric koju dodjeljuje Express. Hrvoje Klasic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

"Meni prijete jer kao doktor povijesti i znanosti iznosim svoje stavove i viđenje događaja iz prošlosti. Dakle, kao znanstvenik. Nisam biznismen, nisam primjerice opljačkao državu i nisam dužan neke novce pa da mi prijete, iako ni to ne opravdavam, ali bi mi tada bilo jasnije zašto mi netko prijeti. Ovdje se radi o mržnji i netoleranciji koja je čak u mom slučaju zanimljivija. Zašto? Radi se o meni kao Hrvatu i kao nekome tko je 1991. godine bio dobrovoljac u Domovinskom ratu, pa sam ja, čisto kao neistomišljenik s onima koji to šalju, automatski prijetnja ovom društvu", kazao nam je profesor Klasić.

Upravo u posljednjoj kolumni objavljenoj na Net.hr-u u Klasić piše: "...ako danas ne stanemo u obranu svih, bili to Srbi ili netko drugi, vrlo brzo će na red doći i svi ostali". Za kraj razgovora povjesničar nam je kazao da prijetnje nekada dobiva mailom, nekada poštom, a ponekad ih čak i čuje uživo što mu nije niti malo ugodno, no kaže, pitanje je vremena kada će verbalna prijetnja prerasti u fizičku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo