'OSTAJEM LJEVIČAR BEZ PEĐE' / Novi raskol u SDP-u, stranački veterani vraćaju iskaznice i poručuju šefu: 'Generali nikad ne likvidiraju vlastitu vojsku!'

Image
Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Nezadovoljnici u SDP-u problem vide dubljim od sukoba sadašnjeg i bivšeg predsjednika Peđe Grbina i Davora Bernardića

15.6.2021.
23:11
Goran Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

SDP-ova veteranka Željka Antunović, nezadovoljna odlukom vodstva stranke o raspuštanju zagrebačke organizacije, predala je istupnicu. "Nisam više članica SDP-a. Članstvo stranke je vojska, a generali nikad ne likvidiraju svoju vojsku", kazala je za Jutarnji list Antunović koja je još prije 13 godina podnijela ostavku na mjesto zamjenice predsjednika SDP-a nezadovoljna radom tadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića.

Image
POTVRĐENA ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA /

Glavni odbor SDP-a raspustio organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu

Image
POTVRĐENA ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA /

Glavni odbor SDP-a raspustio organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu

'Ostajem ljevičar bez Peđe'

Trinaest godina u njoj se taložila gorčina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konačna točka na "i" je to što ne mogu gledati kako vrh stranke omalovažava članstvo, pogotovo ono koje je dalo značajan doprinos radu SDP-a", pojasnila je Antunović.

No, nije jedina koja ovih dana napušta SDP kritizirajući Peđu Grbina. Marko Melčić, bivši dugogodišnji direktor zagrebačke Čistoće, kratko je napisao na Facebooku: "Cijepio sam se dva puta, upisivati se u stranku neću dva puta. Ostajem ljevičar bez Peđe". I Mladen Pejnović, bivši predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, poručio je slično: "Izbaci, budite sigurni: niti ću žaliti niti se ponovno upisivati. Nisam inferioran ni pred kime u SDP-u da bih postupio drugačije. Razmislio sam dobro i to je to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čak ni Savez komunista nije uvodio povjerenike'

Pejnović za Jutarnji pojasnio svoju odluku rekavši da ono to radi vodstvo stranke ne korespndira s politikom 21. stoljeća. "Stranka koja bi trebala biti online i uključivati tisuće ljudi u raspravu bavi se osnivanjem Povjerenika. Pa zadnji put je to napravila Komunistička partija u Dalmaciji i Slavoniji krajem Drugog svjetskog rata, to čak ni Savez komunista nije imao", kazao je Pejnović te dodao: "Ako me zamole, možda i ostanem, ali da bih išao nekome na razgovor - ne dolazi u obzir".

Problem je dublji od sukoba Grbina i Bernardića

Sugovornici Jutarnjeg lista problem vide dubljim od sukoba sadašnjeg i bivšeg predsjednika stranke, Grbina i Davora Bernardića. Grbinov argument da je to razlaz s onima koji su stranku pretvorili u svoj servis smatraju cinizmom jer u njegovom potezu vide baš to: da začepi usta stranačkoj opoziciji i "uhljebi" Joška Klisovića za novog šefa zagrebačke organizacije, što, napominju, ne bi moglo proći bez brisanja i prepariranja članstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo, pozvali su me na specijalni raport, povjerenik za Zagreb Davor Terzić, Ivan Račan i Davor Nikolić, 'prinudni upravitelj SDP-a za Gornji grad i Medveščak', premda je Nikolić s Trešnjevke i ne zna kakvo je stanje kod nas, a donosit će odluke o tome tko je podoban", ispričao je anonimno Jutarnjem listu jedan SDP-ovac. "Ne mogu shvatiti da sin radi sve suprotno od onoga što je zagovarao njegov otac Ivica koji je razvijao demokraciju", dodaje.

Ivan Račan je to ironično prokomentirao: "Razumijem da sam svima meta, a meta sam zato što sam dobio najviše glasova u izboru za vodstvo stranke. GO kontaminiran je nezadovoljstvom i sukobima koji traju više od desetljeća. Svu energiju trošimo na svađe. To je dovelo do toga da se bavimo sobom umjesto programom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo