'BILO JE PITANJE DANA' / Strah se uvukao u hrvatsku županiju: 'Zabrinjavaju me policijske potjere, krijumčari bježe, idu na policiju! Vojska bi trebala na granicu'

'Ja sam već prije par mjeseci rekao da je jedno od rješenja da se stavi vojska na granicu. Matematika je tu neumoljiva'

6.1.2024.
20:56
VOYO logo

Lokalni političari upozoravali su da je pitanje vremena kada će eskalirati situacija s migrantima.

U karlovačkoj županiji uske su i mračne ceste. Policijske potjere su toliko česte da ih više ni ne izvještavaju ni lokalni portali, piše Danas.hr. Bilo je samo pitanje vremena kada će se dogoditi tragedija kakva se dogodila u subotu u 1.40 na autocesti A1 u kojoj je poginulo troje ljudi. Terenci u kojima se prevoze migranti su prestari i pretrpani ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FOTO: JEZIVI PRIZORI /

Ovo su automobili koji su sudjelovali u tragičnoj nesreći na A1 u kojoj su poginuli i mama i tata maloljetnika (16)

Image
FOTO: JEZIVI PRIZORI /

Ovo su automobili koji su sudjelovali u tragičnoj nesreći na A1 u kojoj su poginuli i mama i tata maloljetnika (16)

"Bilo je samo pitanje dana kada će se dogoditi takvo nešto. Nad ovom situacijom nije bila policijska potjera. Ono što me ne zabrinjava su te policijske potjere koje svjedočimo svakodnevno u Karlovačkoj županiji, gdje krijumčari bježe i koji ne prezaju ni od toga, idu na policiju, a pogotovo ne na druge sudionike u prometu", rekao je načelnik općine Vojnić, Nebojša Andrić i dodao da se boji da će toga biti još i više.

Migrantima policija samo radi uslugu

Policija daje svoj maksimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, to sve skupa nema smisla. Policija, kada uhvati migrante, njima je samo bolje jer policija dalje vodi skrb o njima, oni ih samo registriraju i onda im osiguraju prijevoz do prihvatnih centara. Daju im papire s kojima oni mogu jednostavno otići dalje u zemlje Europske unije", rekao je i objasnio da je u samo u karlovačkoj županiji registrirano 22 tisuće migranata, a koliko uh je tek prošlo a nije registrirano.

U proteklih četiri do pet godina "stotine i tisuće migranata" su podnijele zahtjev, a u prihvatnim centrima je možda njih par stotina. Zanima ga kako Ministarstvo unutarnjih poslova njima dostavlja rješenje o azilu, bilo ono pozitivno ili negativno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje je vojska na granici

"Ja sam već prije par mjeseci rekao da je jedno od rješenja da se stavi vojska na granicu. Matematika je tu neumoljiva", rekao je i objasnio da u Hrvatskoj ima 25 tisuća policajaca i ako izračunamo koliko dnevno može biti policajaca u jednoj smjeni na granici, koliko je kilometara naša kopnena granica, znači jedan policajac čuva 3 do 4 kilometra granice. Pošto policajci moraju biti u grupama od 3 do 4, znači da jedna grupa policajaca pokriva područje od 20 km što je nemoguće čuvati. Ako oni zaustave jednu grupu, deset drugih prođe kroz nebranjen prostor.

"Vojska bi trebala na granicu svakako i da se to zaustavi", ponovio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo