situacija se komplicira / Strabag uložio žalbu na odluku da se izgradnja Pelješkog mosta povjeri Kinezima: odluka će kasniti i do dva mjeseca?

Žalba Strabaga ustvari znači kako će se postupak ugovaranja radova za Pelješki most odužiti i do dva mjeseca jer Dkomu ponekad treba upravo toliko da donese za njih odgovarajuću odluku

22.1.2018.
21:02
VOYO logo

Austrijska građevinska tvrtka Strabag podnijela je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) žalbu na odluku HAC-a prema kojoj posao gradnje Pelješkog mosta s pristupnim cestama preda u ruku kineskom konzorciju kojeg predvodi tvrtka China Road and Bridge Corporation, piše Večernji list. 

Naime, 12. siječnja HAC je donio odluku prema kojoj su odabrali dotične Kineze za posao, a cijena projekta trebala bi iznosti 2,08 milijardi kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otad je tekao rok mirovanja od 15 dana u kojem su tvrtke čije ponude nisu odabrane imale pravo na podnošenje žalbe. U drugom krugu natječaja za gradnju Pelješkog mosta svoje konačne ponude poslale su tri tvrtke odnosno konzorcija. Uz Kineze, to su bili još Strabag čija je ponuda bila teška 2,6 milijardi kuna te talijansko-turski konzorcij Astaldija i Ictasa koji je ponudio da će most sagraditi za 2,5 milijardi kuna. No ponuda Astaldija i Icatasa nije ni razmatrana zbog neodgovarajućih bankarskih garancija.

Žalba Strabaga ustvari znači kako će se postupak ugovaranja radova za Pelješki most odužiti i do dva mjeseca jer Dkomu ponekad treba upravo toliko da donese za njih odgovarajuću odluku, posebice kad se radi o složenim projektima kao što je upravo ovaj izgradnje Pelješkog mosta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strabagova žalba već je peta na natječaju za gradnju Pelješkog mosta. U prvom krugu tog natječaja, koji je bio objavljen 21. lipnja 2016., uložene su tri žalbe, zbog čega je rok za podnošenje prijava bio produljen s 22. kolovoza na 2. prosinca 2016., dakle za gotovo tri i pol mjeseca. 

Čim je krenuo drugi krug tog natječaja, u ožujku prošle godine, uložena je još jedna žalba pa su stoga ponude za gradnju mosta otvorene u rujnu prošle godine. Dkom je od dosadašnje četiri žalbe prihvatio samo jednu, ostale su odbijene, piše Večernji list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo