ŠTO UOPĆE RADE MJESNI ODBORI? / Zagreb ih ima 218, a koštaju 40 milijuna kuna - pogledajte koju naknadu dobivaju

Image
Foto: Pixsell

Na sastancima koje održavaju jednom mjesečno razgovaraju o svemu što je potrebno u naselju, organiziraju razne događaje, poput tribina, a brinu se i o čistoći kvarta

7.10.2020.
12:26
Pixsell
VOYO logo

U Gradu Zagrebu ima 218 vijeća mjesnih odbora koja se plaćaju 40,2 milijuna kuna - jedni tvrde da su samo marionete, drugi da su ključni za kvart, piše u srijedu Večernji list.

Kamo postaviti koševe za smeće, koju ulicu treba asfaltirati, a u koju dovesti kanalizaciju... To su samo neke od briga u nadležnosti vijeća mjesnih odbora, kojih je u Zagrebu 218, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovi članovi, vijećnici, predsjednici i potpredsjednici, prvi su kojima se stanovnici obraćaju kad imaju problem, a posao im je i osluškivati potrebe susjeda i zatim ih predlagati gradskim čelnicima.

Na sastancima koje održavaju jednom mjesečno razgovaraju o svemu što je potrebno u naselju, organiziraju razne događaje, poput tribina, a brinu se i o čistoći kvarta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše ih je u Sesvetama

Najmanje ih je u Gradskoj četvrti Podsljeme, pet, a najviše u Sesvetama, 46. A svaki MO, ovisno o broju stanovnika, ima od pet do 11 članova koji dobivaju i mjesečnu naknadu.

Tako vijećnici dobivaju 1162 kune bruto, potpredsjednici 1937 kuna, a predsjednici 3875 kuna. Lani je, prema podacima iz Grada, za to iz zagrebačke blagajne izdvojeno 40,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na papiru njihova funkcija zvuči dobro. Utvrde goruće probleme u naselju, napišu zaključak u kojem ih nabroje te sve to prosljeđuju gradskoj četvrti koja bi zatim probleme trebala riješiti. No papir je jedna stvar, a realnost druga, navodi devnik, prenoseći izjavu jednog člana MO-a na Črnomercu koji kaže da se vrlo se rijetko dogodi da se ono što njegovo vijeće predloži na kraju i ostvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo