ŠTO TAJNI UDBINI DOSJEI SKRIVAJU O HDZ-ovcima? Poznata novinarka u molbi za prijem u Partiju: / 'Odgojena sam u duhu marksizma'

Image

Što skrivaju takozvani crvenim dosjei pronađenima u arhivi UDBA-e? Ondje navodno postoji čak 90 tisuća dosjea članova HDZ-a.

10.2.2017.
10:07
VOYO logo

Arhive Saveza komunista Hrvatske koje Božo Petrov i Nikola Grmoja namjeravaju otvoriti, nisu bezazlenije od kartoteka Udbe za oko 90 tisuća bivših komunista HDZ-a.

Molba za partijsko članstvo

Molbu za prijem u Partiju pisala je bivša HDZ-ovka i novinarka Hloverka Novak Srzić. U molbi je napisala kako je tijekom školovanja odgojena u duhu marksističkog pogleda na svijet te da je socijalizam i samoupravljanje jedini put budućnosti. Kad je tu molbu pisala, Hloverka je još bila gimnazijalka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Savez komunista Jugoslavije zaslužan je za sva današnja dostignuća u tako kratkom vremenu', stajalo je u njezinoj prvoj molbi.

Ranije je otkrivena i nekadašnja partijska pripadnost još jednog poznatog zagrebačkog HDZ-ovca koji se u rubrici 'nacionalnost' izjasnio kao Jugoslaven, no nakon tog otkrića, on je rekao da je sve izmišljotina i ishodio sudski nalog za demantij te informacije na portalu na kojem je objavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lažna partijska knjižica Tomislava Karamarka

Čak je i partijska knjižica bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, iako lažna, dugo kružila internetom, što je za njega stvorilo veliku štetu. 24 sata piše kako su oni inteligentniji odmah trebali shvatiti da je ta knjižica bila lažna jer su se u Partiju primali 'ili odlikaši ili radnici' pa je bilo sasvim jasno da njegova nije autentična. Ipak, bilo je tu i nekih još danas utjecajnih HDZ-ovaca.

Vjeruje se da predsjednik Franjo Tuđman nije provodio lustraciju upravo zbog toga što je čak 90.000 nekadašnjih članova Saveza komunista ušlo u HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročišćeni "dosje Hebrang"

Tuđman je bio jedan od trojice ljudi koji su imali uvid u "dosje Hebrang", koji je prije predaje u arhiv pročišćen i kojeg je tako pročišćenog vidio sin Andrija. Dio motiva za to čišćenje nedavno je u svojim memoarima otkrio Josip Manolić navodeći kako su oca Andriju Hebranga uhitila tri majora JNA - Veljko Kadijević, Dušan Bilandžić i - Franjo Tuđman.

To je samo mali dio, no sigurno je da će Mostova inicijativa za otvaranje partijske arhive znatno utjecati na odnose u Vladi jer HDZ-ovcima neće odgovarati otkrivanje takvih informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo