Božićne mise / Što su biskupi poručili s oltara za Božić? 'Pretjerani individualizam predstavlja opasnost za obitelj'

Hrvatski biskupi s oltara su poslali božićne poruke u kojima najviše spominju obitelj i spasenje

25.12.2019.
14:10
VOYO logo

Hrvatska i svijet danas slave Božić. Diljem Hrvatske božićne mise vodili su biskupi i nadbiskupi od kojih su mnogi govorili o obitelji. 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je u srijedu s božićnog misnog slavlja u zagrebačkoj Katedrali da se pred suvremenim obiteljima nalaze mnogi izazovi te da sve veću opasnost predstavlja pretjerani individualizam koji "izobličuje obiteljske veze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vjernost Božiću je naša baština''

Predvodeći misno slavlje Bozanić je rekao da su hrvatske obitelj hrabro tijekom svih minulih razdoblje, često ne pitajući za cijenu, čuvale Božić kao najveće bogatstvo.

"Njihova vjernost Božiću naša je baština. Zato nije pretjerano reći da je odnos Božića i obitelji uzajaman jer obitelji čuvaju Božić, a Božić čuva obitelj", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je Božić obiteljski blagdan jer se upravo u svjetlu Božića okuplja obitelj koja u obiteljskom zajedništvu slavi rođenje Isusa Krista, ali istodobno i sama svetkovina Božića ima obiteljski karakter.

"To nam govori o uzajamnoj povezanosti obitelji i Božića", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Božić je darovan svim ljudima''

"Pred suvremenim obiteljima nalaze se mnogi izazovi. Sve veću predstavlja opasnost pretjerani individualizam koji izobličuje obiteljske veze i u konačnici promatra svakoga člana obitelji kao jedan od, što ima za posljedica da u određenim slučajevima prevladava poimanje pojedinaca kao osobe koja izgrađuje samu sebe prema vlastitim željama koje se shvaćaju kao neka apsolutnost", poručio je Bozanić.

Image

Plenković, Jandroković s obitelji, Reiner: Vrh Vlade i Sabora na božićnoj misi u katedrali!

Image

Plenković, Jandroković s obitelji, Reiner: Vrh Vlade i Sabora na božićnoj misi u katedrali!

Također je poručio da nijedna obitelj nije prepuštena sami sebi u suočavanju sa životnim izazovima jer je "u našoj sredini prisutan Bog koji se u Isusu rođenom u Betlehemu približio svakoj ljudskoj osobi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi bilo suprotno tada se pred Božić ne bi pojačavala želja članova obitelji da budu zajedno. Božić se ne odriče čovjeka, ne odriče se obitelji i društva u cjelini nego ga nježno dotiče. Božić je darovan svim ljudima", poručio je Bozanić.

Božićnom misnom slavlju u zagrebačkoj Katedrali nazočio je najviši državni vrh predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem. Uz njega su bili i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Željko Reiner, ministri u vladi i brojni drugi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božić kao zaštita ljudskog dostojanstva

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, predvodeći u srijedu božićno misno slavlje u katedrali sv. Duje, upozorio je da društven promjene pogađaju obitelji i osobe treće životne dobi te je poručio kako je Božić zaštita ljudskog dostojanstva.

"Današnje brze društvene promjene najviše pogađaju obitelji i osobe treće životne dobi. Društvu utemeljenom na profitu zanimljivi smo samo ukoliko  smo proizvodno sposobni i korisni, a odlaskom u mirovinu prijeti opasnost da u kulturi odbacivanja i eliminacije osobe treće životne dobi olako postanu suvišne i potisnute u tamu na periferiju kao teret zajednice", istaknuo je Barišić u propovijedi.
Po njegovim riječima, Božić je svjetlo koje rasvjetljuje svakog čovjeka i osvjetljava našu stvarnost da u njoj vidamo bližnjega u potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Betlehemsko svjetlo, koje nam daje da se u obitelji vidimo na nov način, vodi nas do svakog čovjeka naročito do onih koji su na periferijama obitelji i društva. Utjelovljeni Božji logos -  svjetlo od svjetla, želi osvijetliti tolike naše periferije i tame, sve periferije nezaposlenosti, nesigurnosti i neizvjesnosti mladih, rad nedjeljom, siromaštva, samoće, samodostatnosti, egoizme i tolike naše tame koje nam ponekad izgledaju sve gušće", naglasio je  Barišić.

Dodao je i kako nepoštivanje propisa, kriminalne radnje, nepravda, demografska slika, povijesne i sadašnje neistine i mnoge druge tame u nama i među nama "ugrožavaju dostojanstvo naše ljudskosti i Božanske uzvišenosti".
Također je rekao kako nam je u betlehemskom djetetu darovan put svjetla i istina života za sve periferije i tame pojedinaca i obitelji, društva i svijeta.
"Samo istinsko svjetlo može dati dostojanstvo našim periferijama  i rasvijetliti naše tame  jer lažna svjetla  brzo se gase, prestanu  i opet ustupaju  mjesto tami. Božićno svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze", poručio je  Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Isusa Krista na dva načina 

Riječki nadbiskup Ivan Devčić poručio je u propovijedi na svečanoj božićnoj misi u katedrali sv. Vida da do Boga Isusa Krista možemo doći na dva načina te da je važno izabrati jedan od postojećih putova i slijediti putokaze koji nas usmjeruju prema cilju, a putokazi su zvjezdano nebo nad nama i moralni zakon u nama. Nadbiskup Devčić rekao je da se do Boga Isusa Krista može doći na dva različita, ali konvergentna načina.

"Prvi je da slijedimo Božju objavu koja nam je dana po prorocima i na koncu po samom Isusu Kristu te je zapisana u Svetom pismu, a drugi je da otkrivamo i slijedimo Božje 'tragove', koji se nalaze otisnuti u 'knjizi prirode.'"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je prvi put do novorođenog Spasitelja u Betlehemu doveo pastire, a drugi mudrace s istoka te da svaki od ta dva puta vodi do Isusa Krista. Na nama je, kaže, da se odlučimo i izaberemo po kojem ćemo ići.

"Ni jedan, ni drugi put nije lak, ali s Božjom pomoći, unatoč mnogim preprekama i s ustrajnošću, možemo doći do cilja," naveo je nadbiskup Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao pastirima i mudracima i nama stoje na raspolaganju ta dva puta: put Božje objave posredstvom stvorenog svijeta i posredstvom proroka. Molimo da nas Gospodin na jednom od njih približi k sebi u ovom životu, a nakon toga pribroji društvu pastira, mudraca i ostalih svojih poklonika u kraljevstvu, koje je svojim klanjateljima pripravio od postanka svijeta," kazao je u propovijedi riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Najsvjetliji događaj ljudske povijesti

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić poručio je u srijedu kako je Isusovo rođenje najsvjetliji događaj ljudske povijesti jer je tada u svijet opterećen nepravdama, grijehom, sukobima i ratovima sišla ljubav, istina, pravednost i svetost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvodeći misu u zadarskoj katedrali Svete Stošije nadbiskup Puljić je ustvrdio kako nam Božić svake godine omogućuje obiteljsko i blagdansko raspoloženje. Normalno je, kaže, što se ususret tom velikom danu uređuju stanovi, priprema gozba i pozivaju rodbina i prijatelji jer je to sastavni dio rođendanskoga rituala.

"No, gledom na činjenicu Božjega rođenja javljaju se neka pitanja i nejasnoće. Ne shvaćamo zašto je Bog silazio s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza, zašto se rodio u malenom gradiću Betlehemu. Nema jasnog odgovora na ta pitanja osim slutnje kako je to učinio jer je raduje čovjeku. Bog se utjelovio jer je čovjeka zavolio. Stoga se i mi radujemo njegovom rođendanu", kazao je zadarski nadbiskup. Dodao je kako "vjernici žele da ih Novorođeni zatekne očišćene duše, budne u molitvi i raspjevane njemu na slavu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božiću, kaže Puljić, zapravo i ne treba posebno tumačenje jer sve je rečeno u samom događaju. "To je dan našega spasenja kad je 'veliki i vječni Dan došao u ovaj kratki vremeniti dan i postao naša pravda, posvećenje i otkupljenje'“.

Po Isusovu rođenju, ističe nadbiskup, dogodio se Božji dar zemlji, svim ljudima i svim narodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ususret velikom blagdanu želim čestit Božić svima: mladima i starima, zdravima i bolesnima, svećenicima i Bogu posvećenim osobama, predstavnicima građanske vlasti, kulturnim i javnim djelatnicima, članovima vojske i policije; obrtnicima, ratarima i pomoracima. Kršćanima koji će po julijanskom kalendaru slaviti Božić za 13 dana želim blagoslovljene božićne dane", poručio je nadbiskup Puljić.

Želi, kazao je, i da Nova 2020. godina bude ispunjena mirom, radošću, ljubavlju i razumijevanjem, međusobnom tolerancijom, prosperitetom i blagostanjem ali i čežnjom za nebeskim dobrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božić je otvoren svima

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić poručio je u nedjelju kako je Božić valorizacija ljudskog života ali i otkriće mogućnosti božanskog života za ljude te slavlje našeg pravog identiteta.

Predvodeći svečano misno slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla nabidskup Hranić u propovijedi je istaknuo kako je Božić veliki pučki blagdan, otvoren svima, koji govori svima, ali i veliko kršćansko otajstvo, koje slavimo da spasi nas i našu povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Božić nije samo jedno prošlo rođenje, on je stalno preporođenje. Božić je Božji Sin koji postaje čovjek, ali sa svrhom koja Božić uvijek čini novim i presudnim: postao je čov­jekom, da bi ljudi postali kao Bog", poručio je nadbiskup Hranić.

Podsjeća kako Bog nije progovorio u Isusu onda kad je on započeo svoje javno djelovanje, nego je progovorio već u času njegova rođenja, i za Isusova će života govoriti kroz cijelu njegovu ljudsku osobu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako "Božić nije veličanje čovjeka onakvog kakav jest" te da je "naše pobožanstvenje i ljudsko oboženje ostvarenje nacrta za kojega smo stvoreni, odvijanje plana u koji spada stvaranje i otkupljenje, zemaljski i vječni život, sadašnjost i budućnost".

"Božić je slavlje našeg pravog identiteta. Nije Isus Krist stvoren kao mi, nego mi smo stvoreni kao on. Božić je blagdan našeg utjelovljenja u njega", kazao je Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako Božićno otajstvo govori da "na svijetu nemaju budućnost oni koji su sada moćni, koji imaju silno bogatstvo ili snažno vojno naoružanje".

"Božićno dijete Isus, utjelovljeni Sin Božji nam govori da će ono što se danas drži bogatstvom uskoro biti prevlada­no, te da će se odnosi u svijetu naglo promijeniti. Budućnost će imati onaj koji bude otvoren za Dijete - pisano velikim i malim slovom te onaj koji će u svojoj otvorenosti prema Bogu razborito podizati potomstvo te ga cjelovito obrazovati i odgajati", naglasio je Hranić.

"Božićno otajstvo u sebi nosi snažnu antropološku i humanističku poruku o svetosti i nepovredivosti ljudskog života kao Božjeg dara, o dostojanstvu majčinstva i očinstva, o vrijednosti bračne ljubavi muža i žene te važnosti obiteljskog zajedništva roditelja i djece", poručio je nadbiskup Đuro Hranić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo