DETALJAN POPIS / Što se smije, a što ne smije prevoziti preko granice? Zbog 10 glavica kupusa, jedan je putnik platio masnu kaznu

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Najveća kazna koju možete platiti je 13.300 eura

2.1.2024.
7:02
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Što se smije, a što ne smije prenositi preko granice? Večernji list napravio je popis stvari koje smijete unositi u Hrvatsku, ako ovih dana putujete u inozemstvo. Lista se odnosi na uvoz robe iz zemalja koje se nalaze izvan EU-a, s izuzetkom Švicarske, Islanda, Norveške, San Marina, Andore i Lihtenštajna.

Ako uvozite robu iz trećih zemalja (npr. BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija itd.) limit za uvoz robe ne smije po osobi premašivati 430 eura u pomorskom i zračnom prometu te 300 eura u svim ostalim vrstama prijevoza, odnosno 150 eura za putnike mlađe od 15 godina neovisno kojim prijevoznim sredstvom putuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglušite li se na zabrane, mogli biste platiti velike kazne. Primjerice, javnost se sjeća putnika koji je pokušao iz BiH u Hrvatsku prevesti 7,5 kilograma suhog mesa i 34 kutije cigareta. Ni jedan od navedenih proizvoda nije prijavljen carini pa je putniku sve oduzeto, a uz to je morao platiti kaznu od 1650 eura. Jedan putnik kažnjen je zbog 10 glavica kupusa s čak 5100 kuna (680 eura), odnosno oko 1327 KM.

Nije se dobro proveo ni putnik koji je iz BiH ponio sedam kilograma ljutih kobasica. On je zbog toga morao platiti čak 14.000 kuna, odnosno 3644 KM, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Naoružajte se strpljenjem, prometne gužve posvuda: Kolone na granicama duge i do 15 kilometara

Putnici u zračnom prometu u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima prometa. Oni u zračnom prijevozu mogu unijeti 200 cigara, 100 cigarillosa, 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje. Osobe koje putuju cestovnim ili željezničkim prijevozom mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje. Svi putnici mogu unijeti jednaku količinu od 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama tzv. novih duhanskih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila vrijede i za putovanja cestovnim, zračnim i pomorskim prijevozom – svima je dopušteno unijeti 16 litara piva, 4 litre vina te 2 litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno jednu litru jačih alkoholnih pića.

Carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog podrijetla koji čine dio osobne prtljage putnik, tako da uopće nije dopušteno unijeti meso i mlijeko te proizvoda od mesa i mlijeka. Dopušteno je po osobi unijeti 20 kilograma svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog podrijetla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, tu je dopušteno unijeti do 2 kg po osobi. Svježeg voća i povrća, osim krumpira, smijete unijeti do 5 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnici iz trećih zemalja mogu u Hrvatsku unijeti do 2 kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga te za unos hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uvjete da ne zahtijeva držanje u hladnjaku prije otvaranja.

Kruh bez ograničenja

Bez ograničenja ili u količini za osobnu upotrebu, svi putnici u Hrvatsku mogu unijeti kruha, kolača, keksa, vafla i oblatni, dvopeka, tostiranog kruha i sličnih prepečenih proizvoda s manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi. Bez ograničenja se mogu unijeti i brojni drugi proizvodi poput čokolada i slastica (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, dodataka hrani pakiranih za krajnjeg potrošača koji sadržavaju manje količine (ukupno manje od 20 %) prerađenih proizvoda životinjskog podrijetla, masline punjene ribom, tjestenina i rezanci, koncentrati juhe i poboljšivači okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je u pitanju gorivo, u kanisterima smijete prevesti do 10 litara identičnog goriva onom koji se nalazi u vašem vozilu.

Image
Prvi posjet u više od dva desetljeća /

Talijanska premijerka poručila iz Zagreba: 'Ukinut ćemo kontrole na granicama čim se situacija smiri'

Image
Prvi posjet u više od dva desetljeća /

Talijanska premijerka poručila iz Zagreba: 'Ukinut ćemo kontrole na granicama čim se situacija smiri'

Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije. Unošenje lijekova koji sadrže drogu, također za osobne potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana, i to također uz posjedovanje medicinske dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kršenje propisa možete biti kažnjeni do 13.300 eura. Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 265 do 6.600 eura.

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Unije na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz carinskog područja Unije na skriven način, te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 400 do 13.300 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo