SLUČAJ BRKIĆ / Što se dogodilo s policijskim zapisnikom iz 2011. i je li DORH istražio njegovu utemeljenost?

Taj zapisnik vjerojatno ni danas ne bi dospio u novine da se oko Brkića nije počela plesti afera Kum

2.10.2018.
22:30
VOYO logo

Već teška situacija postala mu je još teža - prema dokumentima koje je objavio Nacional, Milijan Brkić je kao zamjenik glavnog ravnatelja policije još prije sedam godina dojavljivao policijske korake osobama pod tajnim nadzorom.

U obavijesnim razgovorima došlo se do saznanja da je zamjenik Glavnog ravnatelja policije, g. Milijan Brkić, na neutvrđenom mjestu neutvrđenog dana između 3. i 20. lipnja 2011., dostavio N.S. podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i M.T.K."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentima se Brkića spominje na više mjesta. "Njega su ni manje ni više nego izravno povezali s tim neki svjedoci koji su o tome ekstenzivno govorili policiji. Nacional danas objavljuje sadržaj tih službenih zabilješki, kao i posebno izvješće o kompromitaciji tih službenih izvida", tvrdi Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala

Policijski dokumenti koji terete Brkića  dosad nisu objavljeni. Bio je to dio istrage o elitnoj prostituciji u Zagrebu. Afera Elitna prostitucija izazvala je veliku pažnju javnosti te 2011. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njezinu središtu bio je Nebojša Perunović zvani Pančo, maser koji je imao salon ovdje u Domu sportova, ali je uz to uspostavio i mrežu djevojaka koje su za novac spavale s njegovim poznanicima, među njima i uglednim osobama iz hrvatskog javnog života.

Uz Perunovića, uhićena je njegova asistentica Sara Sikirić,upravo ona kojoj je Brkić dojavio da su pod nadzorom. A baš zbog brojnih utjecajnih klijenata - javnost je isključena sa suđenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedno 30-ak ljudi iz javnog života, najprominentnijih, ćemo sigurno predložiti - sportaša, ministara u vladi pa do gradonačelnika". kazao je 22. srpnja 2011. Darko Šoć, odvjetnik Nebojše Perunovića.

U samo mjesec dana optuženi su sve priznali i dobili blage uvjetne kazne. No, prema dokumentima iz Nacionala, detalje istrage optuženima je otkrio upravo Milijan Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam da je danas u jednom opskurnom tjedniku objavljen članak, koliko sam čuo 21 stranica, toliko nisu pisali ni o drugu Titu. Dakle, to je reciklaža starih tekstova. Koliko čujem, MUP je dao priopćenje, pogledajte ga, vidite što je DORH napravio po tom pitanju, je li proces dovučen do kraja, pa ćete sami moći izvući zaključke", kazao je Brkić.

A MUP u priopćenju kaže da je policija vezano uz kompromitaciju provedbe posebnih dokaznih radnji, još u lipnju navedene godine izvijestila nadležno državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zanimljivo, bilješka u kojoj se spominje Brkić kao dojavljivač je iz srpnja 2011. DORH je najavio da će se o svemu očitovati tek sutra. Inače, u to je vrijeme MUP vodio Tomislav Karamarko kojem nedugo kasnije Brkić postaje desna ruka. Za RTL Direkt kaže da ni on o detaljima istrage nije bio izvještavan.

"…poznato mi je da su neke osobe iz te obrade ispitane od strane istražnog suca i Državnog odvjetništva zbog sumnji da su otežavale dokazivanje kaznenih djela, ali da te sumnje nisu potvrđene. Dakle, ja nisam, niti sam mogao utjecati na rezultate radnji koje su provodili Državno odvjetništvo i Sud. Moje je mišljenje da je ovo pokušaj stvaranja još jedne neutemeljene afere."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnja premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kaže kako nikad nije primila informaciju da zamjenik glavnog ravnatelja policije kriminalcima odaje policijske tajne.

"Ne Milijan Brkić, ali sasvim sigurno da me o tome da su policijski izvidi došli do toga da je bilo tko iz sustava dojavljivao i pomagao kriminalcima, prostitutkama, kome god, da sam na neki način trebala biti obaviještena od nadležnog ministra", tvrdi Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi putevi idu u pravcu da se nekim ljudima trebaju postaviti određena pitanja, na čelu policije bilo ih je dvoje-troje, gle čuda i gospodin Brkić. Ključno je pitanje je li njemu itko postavio pitanje zašto odaje tajne podatke kriminalcima", kazao je Jelinić.

Aktualni premijer još jutros iz Ženeve poručuje kako o svemu mora razgovarati s Brkićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema tu nikakvih osobnih stvari, mediji rade svoj posao, očito objavljuju određene informacije, ja sve što čujem prvo provjeravam, analiziram, vidim i potom donosim sudove. Nema tu nikakvih prečica", kazao je Plenković.

Politički tajnik HDZ-a jedini je bio nešto izravniji. "Ako bi tome bilo tako, to bi zaista bila katastrofa. Međutim, nemojmo suditi nekoga prema napisima iz Nacionala ili neke druge tiskovine", kazao je Lvoro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje RTL-ove reporterke Damire Gregoret hoće li na Predsjedništvu tražiti Brkićevo opravdanje, Kuščević je kazao kako će Brkića saslušati ako će imati što reći na tu temu.

Nakon što mu je zbog toga uhićen kum, a sada se i njemu stavlja na teret da je odavao policijske tajne kriminalcima, Milijan Brkić teško o tome može i dalje šutjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo