Sad slijedi godišnji / Što se događalo u mandatu Grabar-Kitarović: Prijateljstvo s Mamićem i Bandićem, ulazak u svlačionice...

Prije pet godina Kolinda Grabar-Kitarović bila je nova uzdanica Tomislava Karamarka

6.1.2020.
23:01
VOYO logo

Nakon pet godina Kolinda Grabar-Kitarović ide na godišnji odmor. Predsjednica će biti do 18. veljače u ponoć i to je kraj. Možda ju je funkcije stajao Miroslav Škoro, možda kampanja u kojoj je imala neobjašnjivo puno gafova, a možda i unutastranački ratovi u HDZ-u. Kako god bilo, od političke zvijezde postala je izborna gubitnica.

Blagi osmijeh baš kada je najviše trebao - u trenucima dok je izlazila pred javnost priznati svoj poraz na predsjedničkim izborima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je odlučila. Zoran Milanović bit će predsjednik sljedećih pet godina. Nemojte, nemojte, molim vas. Na tome mu čestitam. Želim mu svako dobro u obnašanju njegove dužnosti", rekla je Grabar-Kitarović

Prije pet godina Kolinda Grabar-Kitarović bila je nova uzdanica Tomislava Karamarka. Bivša veleposlanica i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a predstavljena je kao zvijezda koja će dominirati. U drugom krugu pobijedila je Ivu Josipovića i tako postala prva predsjednica u povijesti Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I bit će Hrvatska jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta. To vam obećajem ", rekla je Grabar-Kitarović.

Prijateljstvo s bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem i smjena šefa SOA-e repovi su koji su joj obilježili mandat. Zamjerali su joj susret s Vučićem u Zagrebu. Rekla je da bi Milanu Bandiću nosila kolače u zatvor. Koketirala s pozdravom "Za dom spremni" kojeg se na kraju ipak odrekla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom mandata izmještala je ured po svim županijama. Djeci je čitala bajke, a Vladu nekad kritizirala. 

Svijet ju je upoznao za vrijeme SP-a u Rusiji

Ostat će upamćena po tome što je maknula Titovu bistu s Pantovčaka. Proputovala je gotovo cijeli svijet. Susrela se s Vladimirom Putinom, turskim predjsednikom Erdoganom, izraelskim premijerom Netanyahuom, kanadskim premijerom Trudeauom. Bila je kod kraljice Elizabete, družila se i s američkim predsjednikom Trumpom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet ju je upoznao za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Od tada njezino ime znaju izgovoriti čak i u Indiji. Pobjede na prvenstvu slavila je s nogometašima u svlačionici.

Postala je i prva predsjednica studentica u Hrvatskoj. Za mandata je na Fakultetu političkih znanosti upisala doktorat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Završit ću i doktorat koji sam upisala", kazala je Grabar-Kitarović. 

S gornjom i donjom lagom nikada se nije sastavila, ali to ju nije spriječilo da zapjeva. Od Knina kao da je sve krenulo nizbrdo. Njezin govor i danas se prepričava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa manji trag nisu ostavljali govori u kampanji

"Kako se zovu Zlatni hrvatski tamburaši, najbolji tamburaši. Meni su ostali u sjećanju i nikad mi neće otići iz sjećanja kao Zlatni dukati", rekla je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Luka Modrić je kao moj sin. Moj Lukica", kazala je Kolinda Grabar-KItarović.

"Otvorit ću nova radna mjesta. Tvrde neki da se to ne može, ja vam tvrdim da se to može. Jer već imam dogovore s nekim državama da nam Hrvati odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku. I da rade preko interneta i da rade za 8000 eura", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svemu ju je pratio i prvi gospodin Hrvatske, suprug Jakov

Prije četiri dana krivo je prognozirala i rezultat izbora.

"Proglašavam pobjedu na predsjedničkim izborima 2020. godine", rekla je tada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A od te pobjede udaljili su je i gafovi njezinih savjetnika. Prvo je njezina savjetnica za medije za vrijeme debate na RTL-u tražila da se ista prekine, a onda je Tomislav Madžar nakon druge debate verbalno napao Zorana Milanovića.

Miroslav Škoro u prvom joj je krugu bio protukandidat, a nakon rezultata postao je sukandidat. Škorinu podršku nije dobila, a niti privukla njegove birače koje je sam pjevač pozvao da između dva kandidata zaokruže broj tri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve njezine uspone i padove tijekom pet godina pratio je prvi gospodin Jakov Kitarović. U kampanji je isticala Jakov je izdržao i izdržt će. Oboje će ih u budućnosti pratiti i kujica Kika - prvi pas Hrvatske. Udomljena labradorica kampanju i izbornu noć provela je u uredu predsjednice. I njoj mandat završava - kako doznajemo Kika s Pantovčaka seli u toplinu doma Grabar-Kitarović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo