DRUGI PUT U MJESEC DANA / Što se događa u Dalmaciji? Voda se izlila na rive u Trogiru, Kaštelima, na Hvaru...

Image
Foto: Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

Ta pojava zove se ciklonalna plima, kazao je Rade Popadić

14.12.2019.
11:22
Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

U više mjesta u Dalmaciji u noći s petka na subotu zbog porasta razine mora voda se izlila na Rive ili na niska priobalna područja, a najizraženije izlijevanje bilo je u Starom Gradu na Hvaru, u Kaštelanskom zaljevu,  Trogiru i na prometnici na Čiovu, doznaje se u udruzi Crometeo za praćenje i prognoziranje vrijemena.

"Zbog izrazito niskog tlaka na površini mora digla se njegova razina i do nekoliko desetaka centimetara  a ta pojava zove se ciklonalna plima, te se  morska voda izlijevala na na rive ili niske dijelove kopna,"  rekao je za Hinu Rade Popadić iz Crometea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi put u mjesec dana

Objasnio je kako se u  noći s petka na subotu dogodilo duboko ciklonalno pomicanje iz smjera sjeverne Italije prema Otrantu i zahvatilo je i hrvatski dio Jadrana. Ono je uzrokovalo ciklonalnu plimu, to jest porast razine Jadranskog mora.

Podsjeća kako je ovo drugi put u zadnjih mjesec dana  da se podiže razina Jadranskog mora. "U studenom ove godine u  Splitu i Pločama izmjerena je najviša razina Jadranskog mora otkad se njegova razina mjeri u tim gradovima," kazao je Popadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo