ŠTO S BRODOGRADILIŠTEM? Plenković najavio tri rješenja deblokade za 3. maj; Miletić: / 'Pozdravljam Vladinu odluku'

Image

Premijer je dodao kako sve temeljeno na jasnoj financijskoj kontrukciji koja bi 'omogućila državi da u ovoj operaciji nema troškova'

1.8.2019.
17:19
VOYO logo

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade u četvrtak, premijer Andrej Plenković rekao je da će proces rješavanja krize u 3. maju imati tri faze, pri čemu država na bi trebala imati troškova, javlja N1.

"Prva faza bi se odnosila na deblokadu računa, druga na dogovor brodogradilišta, Vlade i naručitelja brodova s ciljem iznalaženja adekvatnih financijskih sredstava koji bi omogućili dovršetak tih brodova, a treći korak bio bi pronalaženje ozbiljnog partnera koji bi našao interes za održivost, vjerojatno ponovno kroz neke prilagodbe i restrukturiranje", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZVJEŠĆE OTKRIVA KAKO KAKO JE '3. MAJ' ODVEDEN U PROPAST: /

Iz brodogradilišta se izvlačili milijuni kuna

Image
IZVJEŠĆE OTKRIVA KAKO KAKO JE '3. MAJ' ODVEDEN U PROPAST: /

Iz brodogradilišta se izvlačili milijuni kuna

O sudbini 3. maja razgovarao i s Ursulom von der Leyen

Premijer je dodao kako sve temeljeno na jasnoj financijskoj kontrukciji koja bi "omogućila državi da u ovoj operaciji nema troškova". Istaknuo je kako se o ovoj temi razgovaralo i s Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europske komisije, ali i s budućom predsjednicom Ursulom von der Leyen. Na novinarsko pitanje o planovima za reotkup dionica Ine od mađarskog MOL-a po završetku rada englesko-francuske investicijske banke Laszar, odnosno konzultanata Plenković je rekao da postoji više opcije. Međutim, kaže da je još rano detaljno govoriti o tome.

Image
Image

01.08.2019., Zagreb - Premijer RH Andrej Plenkovic odrzao konferenciju za novinare u Banskim dvorima. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Nije odgovorio na pitanje povećava li koja od opcija javni dug. "Najvažnije je da prvo ministri financija i energetike potpišu ugovor s Lazardom", kazao je Plenković dodajući kako će Lazard s drugim u budućnosti angažiram savjetnicima pronaći financijsku konstrukciju za takvu operaciju. Premijer je istaknuo dobra iskustva sa spomenutom bankom i podsjetio da se uštedjelo 50 milijuna eura na godišnjoj razini kada ih se angažiralo od Ministarstva financija i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Miletić pozdravio odluku Vlade

Predsjednik IDS-a Boris Miletić podupro je u četvrtak odluku Vlade da se uključi u deblokadu računa i ponovno pokretanje poslovanja 3. maja, što je ocijenio jedino ispravnim, piše Hina.

Image
Image

"Pozdravljam današnju odluku Vlade da se uključi u deblokadu računa i ponovno pokretanje poslovanja '3. maja'. Ta je odluka jedina ispravna i nadam se da će je Vlada zaista provesti premda radnici u Rijeci još ne mogu odahnuti. Ova Vlada je dokazano nevjerodostojna i čovjek nema razloga vjerovati bilo čemu što kažu, pogotovo kad je brodogradnja u pitanju - jedno misle, drugo kažu, a treće naprave", ustvrdio je Miletić u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada je cijelo vrijeme imala figu u džepu'

Dodao je da nitko u Puli nije zaboravio Vladine izjave o spašavanju Uljanika, o "velikom interesu" potencijalnih strateških partnera i o "nadljudskim naporima" ministarstva da se cijela situacija riješi. Miletić također smatra kako je iz današnje odluke svima jasno da je Vlada cijelo vrijeme imala 'figu u džepu' kad je Uljanik u pitanju i da je već odavno odlučila da će istarsko brodogradilište biti žrtveno janje.

Image
Image

11.04.2019., Pula - U prostorijama Komunalne palace odrzana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni programi povodom nadolazecih svecanosti obiljezavanja 1. svibnja Medjunarodnog praznika rada, 5.svibnja 74. obljetnice oslobodjenja grada Pule i Dana Grada Pule te 9. svibnja Dana Europe. Gradonacelnik Boris Miletic. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

"Vlada je problemu Uljanik Grupe pristupila krajnje nekompetentno i pritom je cijelo vrijeme diskriminirala građane Istre i bahato ponižavala radnike Uljanika, koje je razvlačila više od godinu i pol, davala im lažne nade ili ih pak u potpunosti ignorirala. Povrh svega, današnje izjave premijera o tome kako bi '3. maj' funkcionirao da nije bilo pozajmica Uljaniku su izrazito zlonamjerne i uvreda za sve radnike Uljanika i njihove obitelji", poručio je predsjednik IDS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako ne treba zaboraviti činjenicu da je Vlada sudjelovala u kreiranju krize u Uljaniku, najprije zato što nije nadzirala poslovanje pa zato što mjesecima nije reagirala kad je saznala za probleme brodogradilišta i na kraju zato što je svojim ponašanjem blokirala poslovanje Uljanika i upropastila realizaciju već dogovorenih poslova.

"Iako u potpunosti pozdravljamo spašavanje 3.maja, teško je ne konstatirati da je Vlada po tko zna koji put Istri poručila da nije ravnopravna i da ne može računati na jednak tretman", zaključio je Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo