josipović zadovoljan / 'Što prije iz Srbije prihvate da je do rata došlo zbog Miloševića, to će poruke biti drugačije'

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je kako je mimohod bio lijep i ponosan za sve građane

4.8.2015.
22:36
VOYO logo

Na svečanom prijemu koji je nakon svečanog vojnog mimohoda upriličen na platou Gradec bio je i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović s kojim je razgovarao Petar Panjkota.

Kakvi su vaši dojmovi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je lijepo, na ponos, bila je to poruka mira i poruka poštovanja prema braniteljima i svima koji su stradali u Domovinskom ratu. Vidjeli smo i umjetnički program, to je bila priredba optimizma. Volio bih da i sutra u Kninu prevlada ovakvo jedno zajedništvo, ponos i dobre vibracije.

Čuli smo i neke izjave iz Srbije. Što, po vama, mislite da vlast u Beogradu i Zagrebu može učiniti da hrvatski i srpski predsjednik budu prisutni na istom mjestu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno toga bi se moralo dogoditi. Ja sam uspio dvije godine za redom dovesti neke od predstavnika srpske zajednice u Knin. Bilo je bez problema. Nažalost, nismo uspjeli postići tu integrativnost proslave, na tome vlada treba raditi, ali i mediji i javno mnijenje. Ne smijemo zaboraviti da je 10.000 hrvatskih Srba branilo domovinu, ne smijemo zaboraviti da je bilo nažalost sa obje strane zločina.

Ono što je glavna teza je da je to bio pravilno obrambeni rat u kojem smo izborili svoju slobodu i neovisnost. Kad prihvate u susjednoj državi da je do rata došlo zbog strašne i agresivne politike Slobodana Miloševića došlo do rata, onda će vjerojatno i poruke iz susjedstva biti drugačije. Ne mislim da vlada i predsjednica moraju nešto posebno poduzimati, ali bitno je da se pošalje poruka pomirenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor s bivšim predsjednikom pogledajte u video prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo