PROCEDURA NAKON PADA VLADE: / Što se sve može učiniti da (ne) dođe do novih izbora?

Image

U Saboru je u četvrtak popodne izglasovan opoziv premijera Tihomira Oreškovića, a što znači da je pala Hrvatska vlada.

16.6.2016.
17:20
VOYO logo

Prema Ustavu, nakon što se izglasa nepovjerenje premijeru, ima se 30 dana za pokušaj stvaranja nove Vlade (kolokvijalno "preslagivanje").

Image
PALA HRVATSKA VLADA! Sabor izglasovao nepovjerenje premijeru Oreškoviću, Tim priznao: /

'Malo sam tužan...'

Image
PALA HRVATSKA VLADA! Sabor izglasovao nepovjerenje premijeru Oreškoviću, Tim priznao: /

'Malo sam tužan...'

Kako je Barić javnosti objasnila na svom Facebook profilu, radi se o 30 dana ukupno, a ne nekih 30 za mandatara pa 30 za glasanje itd. "Ova procedura nije ekvivalentna proceduri neposredno iza parlamentarnih izbora. Samo 30 dana za pronalaženje novog mandatara, sastavljanje Vlade i izglasavanje povjerenja. Najviše 30 dana za sve to", napisala je ustavna stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je ta koja daje mandat za tog eventualnog novog mandatara i to samo ako ima dokaz da netko uživa povjerenje većine, tj. 76. Tu su relevantni potpisi isto kao i nakon parlamentarnih izbora.

Ako nema 76 potpisa ili ima, ali se ne izglasa Vlada u tih 30 dana, Predsjednica RH dobiva obavijest od predsjednika Hrvatskog sabora da nisu uspjeli, pa raspušta Sabor i raspisuje izbore (najranije za 30 dana, najkasnije za 60 dana), pojašnjava Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor se može raspustiti i prije 30 dana

Sabor se može raspustiti i prije proteka roka od 30 dana, ako za to postoji potpora 76 zastupnika. Ako se sami raspuste, opet Predsjednica RH raspisuje nove izbore (najranije za 30 dana, najkasnije za 60 dana).

"Ako ne uspije 'preslagivanje' ('padne" Vlada, a nema nove Vlade), pa se mora ići na nove izbore, u periodu od 'pada' Vlade do izglasavanja povjerenja novoj Vladi nakon izbora, poslove obavlja Oreškovićeva Vlada sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti (tzv. tehnička vlada)", pojasnila je ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRAVA ISTINA Ugledni stručnjak otkrio: 'Evo kako je Most zaustavio vladajuće moćnike u pljački države!'

Što je činiti Reineru

U slučaju da se prikupi 76 potpisa zastupnika, predsjednik Sabora mora istog trenutka u dnevni red uvrstiti glasovanje o raspuštanju, a sve drugo bi, smatra Barić, bio prvorazredni ustavnopravni skandal prve vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijelosti prenosimo pojašnjenje Sanje Barić o tome što Reiner kao predsjednik Sabora mora učiniti.

Navodno postoje još neke dvojbe ako dovoljno zastupnika preda zahtjev za raspuštanjem Hrvatskog sabora (a trenutno je to najizglednija varijanta). Naime, ako predsjednik Hrvatskog sabora zaprimi zahtjev od 76 zastupnika za raspuštanjem HS-a (bilo da su na istom papiru ili kao odvojeni zahtjevi, bitno je da je ukupno 76), on to mora staviti na dnevni red (što je g. Reiner i najavio te odbio svaku sumnju u to da to ne bi napravio). Ustavnopravna logika zahtijeva da se o tome raspravlja odmah, bez odgode. I sada, navodno, postoji neka dvojba - a što ako predsjednik Sabora odluči otezati s raspravom i glasanjem o tome, ako stavi na dnevni red, ali prvo obrađuje sve druge točke, a ovu pusti za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besmisleno je čekati

Poslovnik HS-a to omogućava, ali bi to bio ustavnopravni skandal prve vrste. Iz dva razloga: 1. nitko ne može skupiti 76 potpisa za novog mandatara kada je 76 potpisa već dano za raspuštanje Sabora pa je besmisleno čekati, a 2. to onda zapravo znači da se odgađanjem rasprave i glasovanja o raspuštanju HS-a (a čiji je ishod očit, budući da se ima 76 potpisa) 2a) pokušava donijeti određene zakone s većinom na odlasku, dakle bez legitimiteta i 2b) kako bi se istovremeno ucjenama, prijetnjama i tko zna kojom vrstom kupovine (pa i kaznenim djelima, moguće) nekoga natjeralo da se predomisli.

Pravila se moraju poštovati

Nemojmo zaboraviti da bi kolektivnim ostavkama tih 76 zastupnica i zastupnika HS ionako izgubio mogućnost djelovanja i time zahtijevao od predsjednice RH da reagira u spoju ovlasti iz čl. 94., 101., 104. i 116. te sama raspusti HS i raspiše izbore jer bi to tada bila jedina mogućnos za osiguranje redovitog djelovanja vlasti. I na kraju da naglasim: nije bitno tko je u kojoj poziciji - pravila se moraju poštivati, a društvo će ići naprijed (u svakom smislu, civilizacijski... pa i investicijski, ako nas ima kojima je samo to bitno) samo ako bude uređeno i ako UPOZNAMO, NAUČIMO i PRIHVATIMO duh ustavnosti i zakonitosti, bez obzira išlo nam to u prilog ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ za preslagivanje; Laburisti i Živi zid već zatražili samoraspuštanje Sabora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja bi kao mandatara za sastavljanje nove vlade podržala dosadašnjega ministra financija Zdravka Marića.

To nastojanje mogli bi im spriječiti prijedlozi za samoraspuštanje Sabora, koje su u proceduru uputili Hrvatski laburisti i čelnik Živoga zida Ivan Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpise za raspuštanje Sabora prikuplja i SDP, koji sa svojim koalicijskim partnerima ima 56 zastupnika. Njihovu su inicijativu potpisala i tri IDS-ova zastupnika te nezavisni Stipe Petrina.

Potpise svojih 12 zastupnika za raspuštanje Sabora prikupio je i Most, no njihov čelnik Božo Petrov rekao je kako će ih u proceduru uputiti kada se postigne dogovor o terminu novih izbora, koje Most priželjkuje u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potporu za raspuštanje Sabora i nove izbore najavili su i HDSSB te Hrid, koji zajedno imaju četvero zastupnika, a i nezavisna Gordana Rusak potvrdila da je za nove izbore.

Ostanu li svi ti zastupnici pri takvu stavu, za raspuštanje Sabora i nove izbore glasovalo bi više od 76 zastupnika, koliko ih Ustav traži za donošenje takve odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proceduri su, međutim, za sada samo dva zatjeva koje je potpisalo ukupno četvoro zastupnika – Laburisti i Ivan Vilibor Sinčić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo