PUTEVIMA NAŠIH STARIH / Što mislite koliko zarađuju lovci na zlato u rijeci Dravi? 'Može se zaraditi fino, ali to je posao koji izumire'

Lov na zlato mu je hobi, jer se kaže od toga ne može živjeti, stoga se bavi pčelarstvom i slikanjem

4.7.2018.
22:50
VOYO logo

Hrvatska je zemlja zlata. I to doslovno. Ali čak ni zlato ovdje više nema tko vaditi. Osim rijetkih znalaca i entuzijasta koji su spremni satima ispirati kubike i kubike šljunka da bi izdvojili koji gram zlata.

Godišnja zarada i nije baš bajna

Ali tko zna gdje ga tražiti i kako ispirati, napornim radom može nešto i zaraditi - oko 75 tisuća kuna godišnjeDrava je rijeka najbogatija zlatom pa se u potragu za žutim kamenčićima dala i ekipa RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlata ima jako puno u Dravi samo je problem što je jako raspršeno. To je zlato najvalitetnije, radi se o 24 karatnom zlatu.

Gram takvog zlata na tržištu stoji oko 250 kuna. Ali pronaći i isprati dravsko zlato zaista je teško. Osim znanja, treba puno sreće i vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je to zahtjevan posao uvjerili smo se i sami probijajući se pola sata po suncu kroz prašumu do dravskog nasipa. Tek onda je slijedilo "rudarenje". 

Gospodin Dražen jedan je od posljednjih podravskih lovaca na zlato i otkrio nam je tajne zanata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao koji izumire

"Evo sad tražimo zlato mjesto s kojeg ćemo ispirati. Sad vam čestice zlata trebaju ostati na lopati. Najprije odlazi crni pijesak, sivi pijesak i zadnje ostaje zlato", objašnjava nam Dražen Tetec iz Hlebina.

Ispiranje traje dugo i potrebna je dobra kondicija pa Draženu u pomoć uskače prijatelj Mirko, ali i mi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle zlato je najteže i ono sjeda dolje, a šljunak i pjesak odlaze. Budete vidili kada rastavimo, dolje su tepihi koji zadržavaju zlato", nastavlja naš sugovornik.

Nakon višesatnog ispiranja na dasci slijedi još ispiranja. Tek smo na pola puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatarenjem se na Dravi više nitko ne bavi, a Dražen je ovaj posao naučio od ujaka.

Lov na zlato mu je hobi, jer se kaže od toga ne može živjeti, stoga se bavi pčelarstvom i slikanjem. Samostalni je umjetnik koji svoje podravske motive izlaže po cijelom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mi je posao, cijeli život. Od zlata ne živite. Zlato je samo lijepi izlazak u prirodu. Nikad se nitko na tome nije obogatio", tvrdi on.

Pronađeni gram poslužit će za izradu vjenčanog prstenja 

Ali svakako to jest dodatna zarada ali samo za one najvještije i najupornije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što smo izrudarili minimalnu količinu zlata, ono će otputovati za Njemačku i tamo će poslužiti pri izradi vjenčanog prstenja za sina od Draženovog prijatelja.

Ali prije nego što ga odnese, pronađeni gram zlata Dražen treba još doraditi i ispeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači da smo za cjelodnevno tragaje zaradili oko 200 kuna. Zlata u Dravi ima, ali ne i zarade.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo