ŠTO MISLE ČITATELJI NET.HR-a: / Treba li Kolinda oduzeti odličja hrvatskim generalima osuđenima za ratni zločin?

Image

Otkako je izrečena presuda šestorici u Haagu, postavlja se pitanje koje je podijelilo javnost - trebaju li generali osuđeni za ratne zločine ostati bez činova i odlikovanja.

13.12.2017.
9:56
VOYO logo

Nakon presude šestorici u Haagu te šokantnog samoubojstva generala Slobodana Praljka osuđenog za ratni zločin usred sudnice, još uvijek se nisu stišale reakcije. Na Trgu bana Jelačića i dalje stoji svojevrsni oltar čovjeku osuđenom za ratni zločin, u javnom prostoru i dalje se raspravlja o sudu u Haagu i presudama, a dosta snažnu iskru zapalilo je pitanje treba li osuđenim generalima osuđenim za ratni zločin predsjednica oduzeti njihova odlučja.

Image
JOSIPOVIĆ JE ODUZEO ČINOVE GLAVAŠU, NORCU I ZAGORCU: /

Treba li predsjednica postupiti jednako? Evo što kaže zakon

Image
JOSIPOVIĆ JE ODUZEO ČINOVE GLAVAŠU, NORCU I ZAGORCU: /

Treba li predsjednica postupiti jednako? Evo što kaže zakon

Kolinda Grabar-Kitarović jučer je stala na kraj spekulacijama o tome što će napraviti, rekavši odlučno kako ne kani oduzimati odlična osuđenim hrvatskim generalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Praksa koja dosad nije institucionalizirana'

'Ti su ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva', rekla je predsjednica jučer.

Iz Ureda predsjednice naveli su kako 'praksa predsjednika/ce Republike Hrvatske nije institucionalizirana u do sada niti jednom prethodnom slučaju pravomoćnih presuda za počinjenje ratnih zločina nastavno na odluke Haškog tribunala. Odlikovanja nisu oduzeta niti generalu Tihomiru Blaškiću, gospodinu Dariju Kordiću i još nekima po pravomoćnim presudama istoga suda. Dakle, ne postoji institut – automatizam oduzimanja odlikovanja RH', kažu u Uredu predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimir Glavaš, Mirko Norac i Vladimir Zagorac ostali su bez svojih činova generala za vrijeme mandata Ive Josipovića, dok je bez čina bojnika HV-a ostao Siniša Rimac.

Oporba ovih dana proziva predsjednicu da osuđenim generalima oduzme odličja, o tome su se jučer izjasnili šef SDP-a Davor Bernardić, zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh te SDP-ovac Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo bi dobro da se negdje po briselskim hodnicima nađe premijera Plenkovića i pita ga što misli o oduzimanju odličja. HDZ je izručio sve generale Haagu, Ivica Račan nijednog, a sada se na ljudskoj žrtvi pokušavaju ukrasti jeftini politički poeni. Ratni zločin je ratni zločin, onaj tko je ubijao, silovao – mora za to odgovarati – za to nema opravdanja', komentirao je Bernardić.

Treba li predsjednica oduzeti odličja hrvatskim generalima osuđenima za ratni zločin upitali smo i čitatelje Net.hr-a u anketi. 2694 osobe odgovorile su na ovih dana često postavljano pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina se slaže s oporbom

Rezultati ankete pokazuju da 67,33 posto anketiranih smatra da im se odlučja trebaju oduzeti, suprotno smatra njih 22,94 posto, dok ta tema kod 9,73 posto anketiranih ne pobuđuje nikakav interes.

Image

Tema je izazvala veliki interes i brojne komentare čitatelja, prenosimo najzanimljivije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako im ne oduzmu odličja, za očekivati je da će neki svoja vratiti jer su ovime i njihova uprljana', napisao je Mihailo Milošević.

'Gospođa treba abdicirati na dva dana i mjesto prepustiti Mesiću da odradi prljavi posao za nju i HDZ', smatra Damir Muža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ništa se ne mora u zemlji bezakonja, cijeli svijet se smije', komentirao je Zlatko Kezele.

'Nismo mi tu da komentiramo, zakon postoji i važi za sve, prema tome zakon obavezuje i predsjednicu da postupa i radi po zakonu i ništa više. Zakone ne donosi predsjednica, ministri, generali i običan narod, ali su svi dužni da poštuju zakone koji su temelji svake pravne države. Emocije, interesi i mišljenja ovdje ne igraju nikakvu ulogu', kaže Ivan Dragojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sramota, predsjednica je jad i bijeda'

'Kakav značaj imaju ordeni ako ih nose i heroji i ratni zločinci? Pa kaj ima uopće razmišljati!!', kaže Bruno Batinčić.

'Zar jedni zakoni vrijede za nas, a drugi za njih. Sramota. Predsjednica je jad i bijeda. Šaka jada. Sramota za ovu zemlju. Stalno i uvijek nas dijeli', komentirao je Matia Dinković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovisi o tome želimo li da se državu doživljava kao zemlju izraslu na zločinu, ili na požrtvovnoj borbi većine građana koji su u toj borbi poštivali ljudski život i dostojanstvo. Predsjednica mora sada odlučiti, kakvu Hrvatsku želi u očima civiliziranog svijeta', kaže Goran Žonja.

Komentirali su i oni koji bi takvo što proglasili izdajom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Predsjednica bi trebala podići tužbu i zatvoriti sve novinare koji pljuju Hrvatsku i sve hrvatsko, zatvoriti ih i oduzeti im sve što su lažima stekli', kaže Jurica Sokol.

'Dragi udbaši, antihrvati, zašto bi oduzimala, oni su to zaslužili. Kad se oduzmu partizanskim zločincima, onda se može razgovarati dalje', misli Martin Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vjerojatno treba oduzeti hrvatskim generalima odličja i dati ih Pupovcu, Mesiću, Josipoviću, Pusićki jer oni su heroji. Za ove koji su glasovali za oduzimanje odličja našim herojima, a ako im Hrvatska ne dodijeli vjerojatno će dobiti od Srbije odličje za hrabrost i borbu za srpski narod protiv Hrvata', napisao je Marko Simic.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo