'NEPOLITIČKI KARAKTER' / Što je Pupovac radio na neustavnom Danu RS? SDSS odgovario: 'Dva su razloga'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ne samo da je bila riječ o prazniku koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, nego je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tu priliku iskoristio za davanje više spornih izjava

10.1.2022.
16:50
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Na proslavi 30. godišnjice osnivanja Republike Srpske bio je i Milorad Pupovac. DW je pitao njegovu stranku za komentar.

Ovoga vikenda je u Banja Luci obilježena 30. godišnjica osnivanja Republike Srpske. Među uzvanicima je bio i Milorad Pupovac, hrvatski saborski zastupnik te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). Stranke koja je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PARADA U BANJOJ LUCI /

Dodik slavi neustavni 'dan republike' sa srpskim ministrima i ratnim zločincima: 'RS je naša država tko god to nama osporavao'

Image
PARADA U BANJOJ LUCI /

Dodik slavi neustavni 'dan republike' sa srpskim ministrima i ratnim zločincima: 'RS je naša država tko god to nama osporavao'

Ne samo da je bila riječ o prazniku koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, nego je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tu priliku iskoristio za davanje više spornih izjava. Recimo, da je BiH „jednaka ideji o ustaškoj državi prošlog stoljeća" te je zato neprihvatljiva za ovdašnje Srbe. Ili "Ne smijemo se vezivati za BiH kako ne bismo neminovno žalili kada odemo". U istom su tonu bile i izjave drugih sudionika.

'Sudjelovanje nije imalo politički karakter'

Za iritacije se pobrinula vijest da je među uzvanicima bio i Milorad Pupovac. Za komentar smo zamolili SDSS te dobili priopćenje Srpskog narodnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se ističe da „sudjelovanje nije imalo politički karakter" te da postoje dva razloga za nazočnost Milorada Pupovca u Banja Luci. Prvi je činjenica da na području Republike Srpske živi nekoliko desetaka tisuća Srba koji su pobjegli iz Hrvatske. A drugi da su institucije RS-a pružile značajnu humanitarnu pomoć nakon potresa na Banovini.

Priopćenje SNV-a u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sudjelovanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) na subotnjoj Svečanoj akademiji, 8. januara 2022., povodom dana Republike Srpske u Banja Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti.

'Da se nas pita, stavovi bi počivali na politici mira'

Naše sudjelovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija. Bez obzira na to da li su takve odluke već donijete ili bi se mogle donijeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja. SNV je kao i druge ključne srpske institucije u RH nastao na tim vrijednostima prije 25 godina, i na osnovi njih dosljedno djelujemo i postižemo rezultate. Možemo samo izraziti žaljenje što u današnjoj raspravi oko BiH ne vidimo ni dovoljno zagovora, ni dovoljno zagovornika takvih vrijednosti.

SNV ima dva dodatna razloga zbog kojih, neovisno o političkoj retorici i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, za koje bismo voljeli da ih nema, komunicira sa institucijama RS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseci tisuća izbjeglih Srba

Prvi razlog je u prije svega nekoliko desetaka hiljada Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tokom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili.

Druga je u činjenici da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije „Banija je naša kuća“ prema potresom pogođenom stanovništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a sa drugim razlozima se ne identificira."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo