ŠTO JE HIDROKSIKLOROKIN? / Američki predsjednik želi da se njime liječi koronavirus! 'Moći ćemo lijek učiniti dostupnim gotovo odmah'

Image
Foto: Profimedia

Prva preliminarna istraživanja daju ohrabrujuće rezultate, no dosad još ništa nije potvrđeno

20.3.2020.
19:09
Profimedia
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u četvrtak da želi da Agencija za hranu i lijekove SAD-a (FDA) odobri hidroksiklorokin za COVID 19 (koronavirus) - lijek koji se koristi za liječene malarije, reumatskih bolesti i drugih stanja.

Dok se COVID 19 širi svijetom, znanstvenici pokušavaju identificirati tretmane koji bi mogli biti učinkoviti protiv ove bolesti. Hidroksiklorokin - uobičajeni derivati klorokina - spada među one koji najviše obećavaju, smatra dio stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lijepo je što postoji već dugo vremena, tako da znamo da ako stvari ne budu tekle po planu, nikoga neće ubiti", rekao je Trump novinarima na presici. "Kada idete s potpuno novim lijekom, ne znate što će se dogoditi. Pokazatelji su dali vrlo ohrabrujuće rane rezultate i moći ćemo lijek učiniti dostupnim gotovo odmah".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO JE PAR IZ WUHANA S KOJIM SAM SE VOZIO KOMBIJEM: /

'Uspjeli su pobjeći iz Kine samo 4 sata prije nego što su se zatvorile granice...'

Image
OVO JE PAR IZ WUHANA S KOJIM SAM SE VOZIO KOMBIJEM: /

'Uspjeli su pobjeći iz Kine samo 4 sata prije nego što su se zatvorile granice...'

Koliko je lijek učinkovit?

No, koliko je taj lijek učinkovit, pita se NewsWeek. Ovog je tjedna znanstvenik Didier Raoult sa sveučilišta Aix-Marseille u Francuskoj, jedan od glavnih zagovornika upotrebe hidroksiklorokina za liječnje infekcije novim koronavirusom, objavio ohrabrujuće rezultate preliminarnog ispitivanja u kojem je sudjelovalo 36 osoba zaraženih koronavirusom.

Prema nacrtu ovog istraživanja koje još nije prihvaćeno za objavu u znanstvenom sadržaju - šest pacijenata je bilo asimptomatsko, 22 su imali simptome infekcije gorinjih dišnih putova, a osam su imali simptome infekcije donjih dišnih puteva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku su Raoult i njegov tim liječili 20 od tih bolesnika s 600 miligrama hidroksiklorokinina dnevno u bolničkim uvjetima. Ovisno o njihovim uvjetima, tretmanima je dodan i antibiotik poznat kao azitromin. Poznato je da je ovaj antibiotik učinkovit protiv komplikacija bakterijskih plućnih bolesti. Preostalih 16 pacijenata nisu dobili lijek.

Studija o lijeku

U studiji su znanstvenici primijetili "značajno" smanjenje virusa kod bolesnika liječenih hidroksiklorokinom, a učinak je pojačan azitromicionom, izvjestio je Medscape. Nakon šest dana 70 posto liječenih pacijenata se smatralo izliječenim, što znači da virus nije otkriven u njihovim uzorcima, u usporedbi s 12,5 posto izliječenih bolesnika koji nisu dobili lijek. Svih šest pacijenata koji su liječeni hidroksiklorokinom i antibiotikom su izliječeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ovo zvuči ohrabrujuće, važno je napomenuti da se radi o neobjavljenoj prelimiranoj studiji, pa je na rezultate potrebno gledati s oprezom. "Iz etičkih razloga i zato što su nam prvi rezultati tako značajni, odlučili smo podijeliti naša otkrića s medicinskom zajednicom, s obzirom na hitnu potrebu za učinkovitim lijekom protiv SARS-CoV-2 u trenutnom kontekstu pandemije", napisali su autori u nacrtu.

Neki stručnjaci poput Andewa Prestona sa Sveučilišta u Bathu u Ujedinjenom Kraljevstvu, ističu kako je potrebno provesti veća, kontrolirana ispitivanja kako bi se zaista utvrdila učinkovitost hidroksiklorkinina za liječenje koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike