Mjesečno se može uštedjeti i 500 kuna

Potrošači prema neposrednim iskustvima procjenjuju da je u zadnje vrijeme sve poskupjelo, prije svega prehrambeni artikli koji su kupcima najzanimljiviji - one koje najviše troše.

11.7.2013.
6:58
VOYO logo

"I prije nego što smo ušli u Uniju, toliko je sve naglo poskupjelo da nemam riječi", kaže G.H., 70-godišnja kućanica iz Splita, svakodnevni kupac u supermarketima i na tržnici.

Kao neke od drastičnijih primjera izdvaja maslac jednog hrvatskog proizvođača, koji je prije, kaže, kupovala za 9-10 kuna, a sada je 17 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je sklona kupovanju na akcijama, zapazila je kako cijene nekog proizvoda padnu, pa naglo skoče.

"Do prije desetak dana čokolada (poznatog hrvatskog proizvođača op.a) na akciji je bila između 14 i 15 kuna. Sad je 19,99 – također na akciji, a regularna joj je cijena oko 26 kuna. Tko je više može kupovati? Pitala sam prodavačicu zašto je toliko poskupjela, i to na akciji, a ona mi kaže – a znate kako je, sad smo ušli u Europsku uniju!", ispričala je Splićanka za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerni kupac u stranom lancu

Splićanka S.J. (49)ogorčena je zbog rasta cijena.

"Sramota je da jedna obična pašteta u nekoliko mjeseci poskupi s 4,90 na 6,50 kuna. Najviše su poskupjeli mliječni proizvodi, mlijeka više nema ispod pet kuna, maslac je s 11, 12 kuna došao na 16, 17. A u stranim lancima spuštaju cijene, imaju dobre proizvode kojima sam zadovoljna, i mogu ih vratiti a da me samo ljubazno upitaju – hoćete li drugi proizvod ili novac? To smatram dobrim poslovanjem i mudrim odnosom prema kupcu. Je li onda čudno što sam ja vjerni kupac u stranom lancu, a u 'domaći dućan' svratim samo zato što mi je kraj kuće, pa trknem kad mi nestane ulja ili soli?", pita se Splićanka. I ona je primijetila da su cijene počele rasti znatno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajna je u kombiniranju

Nakon što su ga nagovorili, 35-godišnji Splićanin, samac, u zadnje vrijeme kupuje u trgovačkom lancu koji slovi kao jeftiniji.

"Posni je sir bio za oko sedam kuna jeftiniji od takvog sira u drugim dućanima, 500 grama zobi također je pet kuna jeftinije, a jaja su povoljnija od tri do pet kuna. Mlijeko, konzerve i piletina također su jeftiniji, a instant-kava, kikiriki, slatkiši i sanitarije jeftiniji su za 10 do 30 posto! Uštedio sam više od 150 kuna u samo jednoj kupnji. U nijednom proizvodu nisam se razočarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada uvijek kupujem u tom lancu, ali nisam se odrekao ni nekih gušta iz manjih kvartovskih dućana. Tajna je u tome da dio proizvoda kupujete u velikim trgovačkim lancima, ali ne u svima, dok meso, voće i povrće treba kupovati u drugim trgovinama. Tajna je i u kombiniranju, kojim se mjesečno na spizi može, bez pretjerivanja, uštedjeti oko 500 kuna", zaključuje zadovoljni kupac.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo