NEKI ZA, A NEKI PROTIV / Što Hrvati kažu o vojnom roku? 'Želim ići na to zato što omladina igra igrice, ja želim ići u vojsku'

Dok raste strepnja od prelijevanja krize u susjedstvo, zamrznuti vojni rok mogao bi se odmrznuti. Da se o tome razgOvara, potvrđuju i u HDZ-u

10.3.2022.
21:00
VOYO logo

Nekad obvezan za sve muškarce, a od 2007. isključivo dobrovoljan vojni rok kao prvi korak profesionalizaciji vojske jedne od najmlađih članica NATO saveza.

Broj ročnika i ročnica varira od godine do godine – od najmanje 241, koliko ih je bilo prve godine, do gotovo 1200 prije pet godina. U jeku rata na istoku Europe, političari potežu staro pitanje – treba li vratiti vojni rok? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku nismo u toj fazi", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Vidite, ozbiljna Vlada uvijek razmšlja, to nije ukinuto to je samo zamrznuto. U tijeku su promišljanja sukladno ugrozama u kojima se nalazimo", kazao je saborski zastupnik Ante Deur

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne tako davno ideju ministra obrane Banožića poklopio je premijer.

"Premijer podržava sve dobre odluke i vjerujem ako iznađemo model koji je u skladu s Ustavom i prihvatljiv to će podržati odluku", kazao je prošle godine Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te teme nema, uvođenja obveznog vojnog roka neće biti", kazao je tada premijer.

No vremena se mijenjaju, pa s desna stiže i podrška i incijativa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da bi Hrvatska i svaka ozbiljna država uvesti bar mjesec vojne obuke mladih da ih ne zatekne katastrofa kao Ukrajince", kazao je saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe. 

"Voljni smo razgovarati o vojnom roku ali ne da traje nekoliko mjeseci, nego nekoliko tjedana kako bi se mlađi osposobili za rukovanje oružjem", kazao je Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S lijeva na to odmahuju rukom, jer računica je jasna:

"Cijena uvođenja roka je godišnje od 500 do 700 milijuna, proračun vam je minus avioni 5 milijardi, dat ćete 12 posto proračuna za upitan rezultat – tko se ima pravo kockati s tim", kazao je Franko Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je rješenje jačanje profesionalnih snaga i modernizacija, kažu. A što kažu građani?

"Ja mislim da bi trebali bar 4 mjeseca da nauče reda", kazao je Zlatko iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka pak za RTL tvrdi da on nije za obavezni vojni rok, kao ni Davorka

Neki s kojima smo pričali kažu da bi se mladi ljudi trebali školovati, a ne ići na vojni rok. No ima onih koji vojni rok i žele. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja želim ići na to zato što omladina igra igrice, ja želim ići u vojsku", kazao je Marko.

I dok rijetko tko rado ide u vojnike, Sabor daje zeleno svjetlo slanju 70 pripadnika HV-a na misiju u Mađarsku. Uz potporu i lijevih i desnih. Svih jednako zabrinutih zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, ali i u strahu od mogućnosti prelijevanja krize u susjedstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema potrebe za zabrinutost. Bar za sada", kazao je Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

Ključna riječ, čini se, glasi  - za sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo