i arhitekti se pobunili / Što građani misle o Manhattanu u Zagrebu? 'Opet će biti neka muljaža, ali mislim da na kraju od toga ništa'

Zagrebački Manhattan bi se trebao prostirati na više od milijun metara četvornih. Obuhvaćao bi i Hipodrom i Velesajam

5.4.2019.
8:10
VOYO logo

Umjesto Hipodroma uz savski nasip stiže 70 metara visok i 40 metara širok toranj. Sadašnji izgled Novog Zagreba odlazi u povijest.

"Seli se hipodrom, seli se igralište Lokomotive, ruši se Velesajam, ravna sa zemljom i radimo Grad u gradu ili Manhattan", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj Bandićev plan vrijedan najmanje milijardu i pol eura uznemirio je arhitekte. 

"Ono što smatramo bitnim je da unutar Velesajma zadržimo ono što je visoko vrijedno baštinski, a to je desetak objekata. Drugo da ovaj prostor hipodroma zadržimo kao zeleni prostor sporta i rekreacije", kazao je Tihomir Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Problem im je mjesto na koje Manhattan dolazi, kako će izgledati, ali i način na koji je stigao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preskočena je procedura u smislu da nije prezentirano programski, projektantski, urbanistički i svi ostali koraci koji se moraju napraviti", kazao je Nenad Kondža, Udruženja arhitekata pri HGK-u.

Sve bi se izmijenilo na produčju Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački Manhattan bi se trebao prostirati na više od milijun metara četvornih. Obuhvaćao bi i Hipodrom i Velesajam, a gradonačelnik Bandić bi najradije da tim prostorom dominira neboder viši od Burj Khalife u Dubaiju koji ima 163 kata.

Visok je 823 metra i drži titulu najvišeg nebodera na svijetu. Ista tvrtka iz Dubaija, Eagle Hills, koja je gradila Burj Khalifu, trebala bi graditi moderni Zagreb na Savi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto Zagreb ne bi imao jedan neboder od 200 katova iz gledao Zagreb iz ptičje perspektive", kazao je Milan Bandić.

Ali čini se da će Bandićeve želje ostati neostvarene. Umjesto nebodera od 200 metara, raspisan je natječaj za toranj od 70 metara s vidikovcem na vrhu. Tvrtka iz Dubaija koja posluje u Zagrebu za toranj već traži ideje od hrvatskih arhitekta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo možemo sami pogledati da li bi jedan Vidikovac visine 70 metara, što znači da je jedna ozbiljna visoka građevina, da li bi ona tu što doprinijela, da li bi on tu nešto doprinio. Ja mislim da ne bi", kazao je Matković.

Bandić kaže da njihovo pismo još nije primio, ali im odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja želim napraviti nešto najbolje na svijetu, a ne prosječno, ako budu bolji od tih radit će oni."

Sličan projekt kao zagrebački, tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gradi u Beogradu, o čemu smo u Direktu već izvještavali. Tamo javni natječaj nikad nije održan. Samo su jednog dana prije pet godina građani obaviješteni da im stižu: najveći neboder u Srbiji, najveći shopping centar na Balkanu i preskupi stanovi.  I tamo su arhitekti bili protiv, ali uzalud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad Beograd ovdje gubi jer se upropaštava njegova cjelina i njegova lokacija koja je odlagana duže vremena za pravljenje javnih objekata. Ovdje nikakvi javni objekti nisu predviđeni", kazao je Bojan Kovačević, arhitekt iz Beograda.

"Sa stanovišta uređenja ovo je dobar potez jer ovo je bilo ruglo Beograda", kazao je Dragoljub Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ovo prava stvar na pravom mjestu. Otišlo je ruglo, a došlo nešto lijepo", kazao je Zoran Nikolić

Tako o gradu na Savi misle Beograđani, a ovako Zagrepčani o najnovijem projektu u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po meni je to super stvar za Zagreb, za turizam, za dalji razvoj samog grada, mislim da je to dobra incijativa", kazao je Petar.

"Opet će to biti neka muljaža, ali mislim da na kraju od toga ništa", kazao je Ivan Musollni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Velesajam treba nešto napraviti sigurno, a za Hipodrom bi ja volio da ostane, treba nam zelenog", kazao je Zdenko Perica.

Ali kako sada stvari stoje, za nekoliko godina, umjesto konja ovdje će vladati neboderi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo