Njegovo spektakularno ništa

5.7.2012.
9:36
VOYO logo

Prije nekih mjesec dana, znanstvenici iz CERN-a uspješno su izolirali antimateriju i tako napravili velik korak u razumijevanju nastanka svemira i svijeta oko nas. "Još je mnogo pitanja, čekaju nas opširna istraživanja", izjavio je tom prilikom Makoto Fujiwara, jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u ovom spektakularnom koraku za čovječanstvo.

"Još je mnogo pitanja, čekaju nas opširna istraživanja", vjerojatno su zadnjih desetak dana pomislili mnogi hrvatski sociolozi i politolozi promatrajući lik i djelo hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Taman nekako paralelno s izoliranjem antimaterije, Zoka je u politički život ove zemlje uveo jedan oblik političkog djelovanja, koji je možda i jedinstven u svijetu. Kako mu dati ime, ne znam, upravo zato što je nezabilježena pojava, ali u svakom slučaju je suprotno od političkog djelovanja. Dakle, antidjelovanje, nedjelovanje ili možda neponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se točno ponaša antimaterija, što se točno događa u njenoj koliziji s materijom, znanstvenici tek trebaju utvrditi. Političko antidjelovanje, sad to možemo sa sigurnošću utvrditi, u Hrvatskoj proizvodi spektakularno medijsko bavljenje ništavilom.

Ništa na stolici

Zadnje tri top medijske teme u kojima je naš premijer bio glavni lik, bavile se onim što Zoka nije napravio. Njegovim neponašanjem i djelovanjem istog na svemir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo redom. Milanovićevo nepojavljivanje na misi za Dan državnosti bio je prvorazredni medijski događaj. O praznini koja je zjapila na stolici namijenjenoj premijeru, o tom ničem na stolici pored Josipovića, ispisane su stranice i stranice teksta. Pa što to ništa znači u odnosu Kaptola i Vlade, je li premijer tim ničim odaslao neku poruku Kaptolu ili je to ništa na stolici ipak samo pitanje svjetonazora?

Uslijedilo je još spektakularnije ništa našeg premijera. "Gospodine Milanoviću, što ćete učiniti po pitanju nepravomoćne presude prvom potpredsjedniku Vlade?" "Ništa", odgovorio je premijer. Premijer je potom nadugo i naširoko obrazložio ovo ništa, kao i ostala svoja ništa do sada, nakon čega je uslijedilo još spektakularnije i još opširnije medijsko analiziranje i dešifriranje tog još jednog Milanovićevog ničega i poruka koje se tim ničim odašilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neponašanje

Prilikom otvaranja trajektne luke Stinica, Milanovićevo antidjelovanje dovedeno je do vrhunca. Kako bi poslao poruku da ova vlast predstavlja odmak od one HDZ-ove, koja je od ovakvih otvaranja pravila sulude preseranse, Milanović je odlučio djelovati kao antimaterija na (HDZ-ovu) materiju, pa se, za razliku od HDZ-ovaca, koji su u ovim prilikama patili od viška ponašanja, odlučio apsolutno neponašati. Nije bilo ni zakuske, ni rezanja vrpce, ni blagoslova, ni govora. Dobro, OK, slažem se, ne treba praviti cirkus, ali da u svojstvu premijera dođeš negdje i niti govor ne održiš, WTF?! Dakle, Zoka je došao na otvaranje, egzistirao u tom prostoru neko vrijeme i otišao. A to je opet bilo dovoljno za novinske tekstove od karticu, dvije, u kojima se opet lamentira o još jednom Zokinom ničem i još jednoj poruci koju je tim ničim odaslao. (Koliko poruka odašilje, čovjek se zapita je l' on mobitel ili premijer.)

Plan antidjelovanja

Kolege koje prate rad Vlade i našeg premijera utoliko postaju sve sličniji znanstvenicima na CERN-u koji se bave antimaterijom – tek su je uspjeli izolirati i sad se otvorio cijeli jedan neistražen prostor, kao hrvatskom novinaru koji je skužio da je smisao Zokinog djelovanja nedjelovanje, pa je na sasvim novom terenu: "Što će premijer sutra nenapraviti, sam bog zna!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo bi lijepo kad bi im Vladini glasnogovornici, tviteraši i fejzbučlije u tom pomogli, pa dnevno slali premijerov plan antidjelovanja, detaljan plan njegovog nekretanja, sve sastanke koje planira neodržati, sve odluke koje planira nedonijeti i tako im olakšali posao. Naravno, s porukama koje time premijer želi odaslati. Imajte razumijevanja, gospodo. Nije mali posao ispisati dvije, tri kartice teksta kad ti je tema – ništa.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo