ŠTO ĆE BITI SA STUDENTIMA U DOBA KORONAVIRUSA: / U Rijeci se studentski dom pretvara u karantenu, u Zagrebu popisuju studente u sobama

Image
Foto: Goran Kovačić / PIXSELL
20.3.2020.
10:41
Goran Kovačić / PIXSELL
VOYO logo

U četvrtak su studenti Sveučilišta u Rijeci koji žive u studentskim domovima u Studentskom naselju "Ivan Goran Kovačić" obaviješteni o prisilnom iseljavanju zbog pretvaranja jednog od objekata u karantenu za oboljele od koronavirusa. Iseljavanje je započelo danas.

Kako piše portal Moj faks, dopis Sveučilišta u Rijeci svojim o iseljavanju studenata iz Studentskog naselja "Ivan Goran Kovačić" iznenadio je sve koji su ga pročitali. To je naselje mobilizirano u skladu s preventivnim i javnozdravstvenim mjerama koje su donijeli MUP i Nacionalni stožer te se mora osloboditi i pripremiti za moguće korištenje u javnozdravstvene svrhe. Studenti koji se trenutno nalaze u ovome domu bit će premješteni u slobodne sobe u Naselju "Trsat"',a u slučaju potrebe oslobađat će se i dodatne sobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD PONOĆI SU U HRVATSKOJ NA SNAZI RIGOROZNE MJERE ZBOG KORONAVIRUSA: /

Evo što se sve mijenja u našim životima

Image
OD PONOĆI SU U HRVATSKOJ NA SNAZI RIGOROZNE MJERE ZBOG KORONAVIRUSA: /

Evo što se sve mijenja u našim životima

Iselili dom zbog blizine respiratornog centra

"Nalog nam je stigao danas na Županijskom stožeru. Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je odluku prema kojoj smo odmah i postupili", kazao je za 24 sata dr. Alen Ružić, prorektor za znanost i koordinator za epidemiju COVID-19 na Sveučilištu u Rijeci.

Studentsko naselje "Ivan Goran Kovačić" odabrano je, kaže, zbog blizine respiratornog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klinički bolnički centar Rijeka, odnosno Klinika za neurologiju prenamjenjuje se u respiratorni centar za najteže oboljele. Odmah do nje nalazi se i Otorinolaringologija koja će primati manje teške slučajeve, dok će studentsko naselje "Ivan Goran Kovačić" služiti kao dodatni bolnički kapacitet za pacijente oboljele od koronavirusa, ali koji nemaju težih respiratornih problema", pojasnio je Ružić.

Image

Što sa studentima koji su otputovali kućama?

Studenti, pak, koji su u međuvremenu otputovali kućama pitaju se što će biti sa njihovim stvarima koje su ostavili u svojim sobama. Njih će se pažljivo premjestiti, kažu, po državno propisanoj proceduri, a sve će ih dočekati u jasno označenim kutijama na novoj lokaciji, piše Moj faks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je da će se studenti u potpunosti zaštiti, oni koji su trenutno u IGK i Trsatu, a potom i sve osobne stvari studenata koji su otišli svojim kućama. Svi ćete primiti obavijesti u od SC-a i od Sveučilišta i zbora…Nadamo se da ćemo se što prije vratiti u normalan tok funkcioniranja, a do tada vas svih molimo za suradnju i razumijevanje jer vjerujem da je svima nama ovo prvi put da smo u ovakvoj situaciji i trenutnim okolnostima", kazala je Tea Dimnjašević, pomoćnica rektorice za studentska pitanja.

Studenti ne gube pravo boravka u domovima

Timovi Civilne zaštite ispraznit će sve studentske sobe te njihove stvari pakirati u kutije, koje će studenti na zahtjev dobiti natrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je zaista jasno da su studenti sada u neugodnoj situaciji, no mi smo uspostavili komisiju koja će sve stvari popisati i spakirati u kutije. Sve će biti pod nadzorom kako bi se sve pažljivo odložilo te kako ništa ne bi falilo. Zaista ćemo se potruditi da studentima maksimalno olakšamo ovu situaciju", kazao je prorektor Ružić, apelirajući na studente da radije ostanu kod kuće.

Svi će studenti zadržati stečena prava boravka u domovima do kraja ove akademske godine, a Studentski zbor je u dogovorima sa Studentskim centrom da se svim riječkim studentima koji u narednom periodu neće koristiti studentski smještaj on niti ne naplaćuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popisuju studente 'u svrhu statistike'

Istodobno, u Studentskom domu "Cvjetno naselje u Zagrebu djelatnici su u četvrtak ujutro počeli popisivati stanare koji trenutno stanuju u domu. Stoga su se, piše portal Moj faks, javile brojne špekulacije među stanarima među kojima i ona o zatvaranju studentskih domova. Službene najave o ovom postupku kao ni točne informacije o tome zašto se ovo popisivanje provodi stanari ovog doma nisu dobili stoga ne čudi da je nekolicina ovaj postupak protumačila kao znak skorog zatvaranja doma.

Činjenica je da se nakon objave da se 16. ožujka svi fakulteti u RH zatvaraju te se predavanja "sele" u virtualnu domenu, većina studenata odlučila na povratak kući. Osim toga, Krizni stožer je prethodno objavio da samoizolacija u studentskim i đačkim domovima nije moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Studentski domovi u Zagrebu neće se zatvarati

Uprava doma Cvjetno naselje poručuje da se stanare doma neće izbacivati te da je popisivanje studenata provedeno "u svrhu statistike" kako bi se moglo procijeniti hoće li ostale domske službe raditi uobičajeno ili u smanjenom obimu. U Domskom odboru SD Cvjetno naselje kazali su za Moj faks da se "popis radi informativno kako bi znali otprilike koliko je stanara ostalo u domu i za koliko ljudi trebaju pripremati hranu". Napominju da nema nikakvih naznaka o zatvaranju doma.

"Uobičajeno rade svi studentski domovi, a mjere opreza i naputke Kriznoga stožera svi djelatnici, kao i stanari domova, provode pojačano", kazao je za Moj faks sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak tvrdeći da se studentski domovi neće zatvarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo