OPORBA VEĆ SLAVI / Stižu prve reakcije na Milanovića, oglasio se i Račan: 'Drago mi je da nam se pridružuje predsjednik'

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Predsjednik države naprasno je u javnosti objavio da ide na parlamentarne izbore

15.3.2024.
16:30
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović izenada na konferenciji SDP-a najavio da izlazi na izbore rekavši da je "taj čas kucnuo", stižu prve reakcije.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić rekla je da predsjedniku Milanoviću još danas Ustavni sud treba reći da se može kandidirati za premijera isključivo ako da ostavku sa sadašnje pozicije. Barić je za Hinu rekla da Milanović ne bi smio izaći na izbore dok je na mjestu predsjednika, no ne postoji nikakva procedura oko toga jer "nikada nikome nije palo na pamet tako nešto nečuveno napraviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je stvarno strašno,  to se naprosto tako ne radi. Apsolutno nema nikakvog propisanog postupka i u ovom trenutku jedino mu Ustavni sud treba reći da se ne može kandidirati na izborima dok obnaša ovu funkciju", istaknula je. Po njezinim riječima, to je toliko izvan svake pameti i potpuno nečuveno i nezamislivo, kao kad Šveđani nisu imali propisano da se u javnom parku ne grade kuće jer se to u Švedskoj zna. "To je toliko jasno da nigdje nije ni propisan postupak. Kad netko ide toliko izvan svega onda je ostao jedini Ustavni sud koji treba reći, i to još danas, da se može kandidirati isključivo ako bi dao ostavku", dodala je.

Benčić: S HDZ-om je gotovo

"Mi smo uvijek zagovarali pobjedu nad HDZ-om i u dvojbi ili HDZ ili Hrvatska odabirali Hrvatsku. Ovaj potez će to učiniti mogućim. Ostvarit će pobjedu nad HDZ-om i mi želimo biti dio te priče. Sve ostale stvari ćemo dogovarati s partnerima", rekao je Ivica Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić smatra da je gotovo s HDZ-om. "Ulaskom Zorana Milanovića u parlamentarnu kampanju na strani SDP-a još smo sigurniji da naša dva bloka dobivaju ove izbore i da je s HDZ-om gotovo", napisala je u objavi na X-u.

"Pregovaramo sa SDP-om oko zajedničkog izlaska u četiri izborne jedinice. Međutim, zajednički cilj je svima jasan. On nije samo srušiti HDZ jer je to prvi korak, nego u drugom koraku sastaviti Vladu i većinu koja će provesti hrabre poteze i reforme koje država čeka 30 godina", za RTL je rekla Benčić. Dodaje je da je za tako nešto potrebna politička hrabrost jer se ne smije kalkulirati na kratke rokove."HDZ mora na jako dugi odmor", zaključila je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andro Krstulović Opara (HDZ) slikovito je opisao Milanovićevu odluku. "Ono kad vrata u 90. minuti ode u pokušaj napada spasiti izgubljenu utakmicu i pritom ostavi prazan gol", napisao je Krstulović Opara u objavi na Facebooku pa dodao da je "ovo sprdnja s institutom Predsjednika države, sprdnja s Ustavom i ustavnim poretkom. U konačnici, vrijeđanje birača koji su mu dali mandat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Račan (SDP) kratko je rekao: "Naš cilj je pobijediti na izborima, radimo sve što možemo da okupimo partnere. Drago mi je da nam se pridružuje Predsjednik Republike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je da ga Milanovićeva objava nije posve iznenadila, ali da stvari u kampanji više neće biti iste. "Unutar Domovinskog pokreta sjest ćemo i pomno promotriti refleksije ovakve odluke. Ono što je neupitno je da ostajemo pri svojem stavu da korumpiranu Vladu Andreja Plenkovića pod hitno trebamo zamijeniti i mijenjati, ali uz to vodeći skrbi o vitalnim nacionalnim interesima", poručio je Penava.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta rekao je: "Iznenađenje i šok za Milanovića da izlazi na izbore s SDP-om i ljevicom, ali što se tiče Domovinskog pokreta ne mijenja ništa na stvari. Vrlo nam je drago da se pokaže zapravo koje su dvije stranke i dovele Hrvatsku do ovoga, to je HDZ, ali i SDP drugim dijelom. Tako da Domovinski pokret je sredina koja daje mogućnost ljudima da biraju neke druge ljude koji nisu ih stavili u ovu situaciju u koju su ih stavili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Bojan Glavašević na "X" objavio: "Andrej Plenković je gotov."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša premijerka Jadranka Kosor također je komentirala Milanovićevu odluku. "Svaka čast!", napisala je u objavi na svojem službenom X profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo