STIŽE NEVRIJEME / U Hrvatskoj četiri regije u narančastom, Slovenci se pripremaju, a DHMZ je izdao posebnu obavijest: 'Pratite upozorenja!'

Image
Foto: MIA SLAFHAUZER/PIXSELL/DHMZ

Najugroženije su zagrebačka, karlovačka, gospićka i riječka regija zbog olujnog nevremena i grmljavine, a ostatku države izdano je žuto upozorenje

3.8.2023.
13:50
MIA SLAFHAUZER/PIXSELL/DHMZ
VOYO logo

Iako će u Hrvatskoj danas biti pretežno sunčano i vruće, uz jači razvoj oblaka moguće je da će stići lokalno i poneki pljusak te grmljavina, osobito u gorju i na sjevernom Jadranu, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Pljuskovi se očekuju na širem riječkom području, u unutrašnjosti Istre, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, kasnije poslijepodne i na krajnjem sjeverozapadu unutrašnjosti uz granicu sa Slovenijom.

Takvo kišovito vrijeme nastavit će se i u petak. Padat će obilna kiša, a upaljen je i narančasti meteoalarm u čak četiri regije, piše N1. Najugroženije su zagrebačka, karlovačka, gospićka i riječka regija zbog olujnog nevremena i grmljavine. Ostatku države izdano je žuto upozorenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAHVATIT ĆE CIJELU HRVATSKU /

Stiže nevrijeme: Obilna kiša, pljuskovi, grmljavina, olujni vjetar, a moguće su i poplave! Meteoalarm upalio niz upozorenja

Image
ZAHVATIT ĆE CIJELU HRVATSKU /

Stiže nevrijeme: Obilna kiša, pljuskovi, grmljavina, olujni vjetar, a moguće su i poplave! Meteoalarm upalio niz upozorenja

"Postupno naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, već u noći i ujutro na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim i u središnjim predjelima, a do kraja dana proširit će se i na istok i jug zemlje. Mjestimice će pljuskovi biti jače izraženi i obilniji, a ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, uz izraženije pljuskove jak i olujni. Na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu popodne u okretanju na sjeverozapadnjak i sjeverni vjetar. Najniža temperatura zraka od 17 do 21, na moru između 21 i 26 °C. Najviša dnevna od 25 do 29, na istoku i u Dalmaciji od 30 do 34 °C", prognoza je DHMZ-a.

Za petak su poslali i posebno upozorenje građanima. Mole ih da budu oprezni i da se čuvaju krhotina koje mogu letjeti jer će ih nositi jak vjetar. Mogući su i prekidi aktivnosti na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot DHMZ
Image
Foto: screenshot DHMZ

DHMZ: Pratite upozorenja na opasne vremenske prilike

"S obzirom na obilježavanje predstojeće obljetnice Oluje u Kninu, dodajemo da će na kninskom području biti izraženih pljuskova i grmljavine najvjerojatnije u petak kasno navečer, u noći na subotu (5. kolovoza 2023.) te u subotu ujutro uz lokalno obilne oborine (između 40 i 70 mm). U subotu umjereno do pretežno oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima i grmljavinom te osjetno svježije. Još uvijek mjestimice može biti obilnije kiše, izraženije na sjeverozapadu zemlje te u Dalmaciji, osobito na jugu. U nedjelju (6. kolovoza 2023.) postupno smirivanje vremena, ali još valja računati na povremenu kišu. Preporuka je sve aktivnosti na otvorenom prilagoditi vremenskim prilikama te svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave", navodi DHMZ.

Image

Moguće značajno povećanje vodostaja određenih rijeka

Nestabilno i oborinama bogato razdoblje prisutno je i na slivovima rijeka Mure, Drave i Save. Ta područja visoko su zasićena vodom što možemo vidjet iz karte koju je objavio DHMZ u srijedu u posebnom upozorenju. U takvim mogućnostima tlo ne može upiti vodu tako da ona gotovo direktno površinski otječe u vodotok i pridonosi njegovu porastu tečenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot DHMZ

U Hrvatskoj bi moglo doći do naglog i značajnog podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina, itd.), na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu (Bednja, Plitvica, itd.). Naravno, sve ovisi o oborinama koje padnu, ali i operativnom planu hidroelektrana.

"Opožarena područja u Dalmaciji su izrazito osjetljiva na bujične poplave, jer tlo nije u mogućnosti primiti vodu iz oborine te je na ta područja potrebno obratiti dodatnu pozornost osobito tijekom subote", upozorili su iz Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot DHMZ

Karlovac već započeo s pripremama

Karlovac koji nema baš sreće s obilnom kišom i poplavama pripremio se za nadolazeće nevrijeme. U ugrožene dijelove grada dostavljaju se vreće s pijeskom, upozoreni su Vodovod i kanalizacija da su odgovorni za slivnike, a izvođači radova za gradilišta. Nakon sastanka karlovačkog Stožera civilne zaštite zaključeno je da se potencijalno najugroženijim dijelovima grada, u koje se dostavljaju vreće s pijeskom, smatraju Borlin i Velika Jelsa.

Prema najavama, radi o iznimno velikim količinama kiše, zbog kojih su moguće bujične poplave i odroni, a sve službe poduzet će mjere da posljedica bude što manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo građane, posebno na područjima koja su do sada bila izložena odronima, klizištima i bujičnim poplavama, da dodatno zaštite imovinu, a sve građane Karlovca molimo da vode brigu o vlastitoj sigurnosti, ne izlažu se nepotrebno te poštuju eventualne privremene regulacije prometa”, poručio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

I u Sloveniji pripreme u tijeku

Prije nego što stigne do nas, obilna kiša i nevrijeme poharat će Sloveniju u kojoj su pripreme u tijeku, prenosi 24sata. Proteklih dana borili su se s tučama i vjetrom, a sad im prijate poplave i dugotrajne, silovite kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema podacima Odjela za meteorološke prognoze Slovenske agencije za okoliš, u četvrtak će od sredine poslijepodneva do subote ujutro lokalno biti mogući jači i dugotrajniji pljuskovi. Oborine će i u subotu biti dosta izražene, ali više neće biti olujne. U nedjelju će ponovno biti pljuskova i nevremena, ali ne tako intenzivnog intenziteta, a količina oborina također će biti manja", upozorio je Centar za informiranje (Cors) Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Sloveniji.

Naime, agencija Arso predviđa da bi danas moglo pasti od 100 do 125 milimetara kiše, u Primorskoj od 50 do 85, drugdje od 50 do 75. I u petak će biti slična situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cors je, čak, poslao izvanredni informativni bilten, u kojem čak upozorava i na poplave. Ponegdje su mogući i poremećaju u prometu zbog velikih oborina. Moguć je i prekid u opskrbi električnom energijom, pa tako i pitkom vodom. Nisu isključeni ni odroni.

"Iz donjih prostorija i podruma uklonite hranu, pokretnine, dokumente, novac i druge dragocjenosti. Isključite dovod struje, plina i vode. Ne pokušavajte prijeći vodotok. Budite oprezni pri konzumiranju vode. Pratite trend vodostaja te meteorološke i hidrološke najave i upozorenja te informacije nadležnih službi i tijela ", obavijestili su građane koji žive u blizini vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Uživajte u današnjem suncu jer od sutra stiže novo pogoršanje vremena. Vikend u većini zemlje kišovit

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo