ALARM ZA CIJELU ZEMLJU / Stižu grmljavinski udari, mogući ekstremni vodostaji. Meteorologinja RTL-a: 'Može biti i urbanih poplava'

Danas će u Hrvatskoj biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, no već sutra nas očekuje jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom

2.11.2023.
9:44
VOYO logo

Danas nas očekuje djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. U unutrašnjosti uglavnom suho, dok je na Jadranu moguća kiša. Temperatura i dalje iznadprosječna za ovaj dio godine – većinom od 15 do 22 stupnja.

Međutim, već pred kraj dana i u noći očekuje se naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Zbog jakog do olujnog juga je upaljen narančasti alarm na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću, Velebitskom kanalu i Sjevernoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ

Vrijeme će biti nestabilno i promjenjivo sve do kraja tjedna.

"Idućih dana bez stabilizacije, bit će promjenjivo s kišom i pljuskovima, osobito u petak i nedjelju kada su lokalno moguće i obilne oborine zbog kojih može biti i urbanih ili bujičnih poplava", kaže meteorologinja RTL-a, Damjana Ćurkov Majaroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEVJEROJATAN VIDEO /

Pogledajte veliku pijavicu kraj Kantride: Žestoko nevrijeme pogodilo i Zagreb: 'Ovako nešto još nikad nisam vidjela'

Image
NEVJEROJATAN VIDEO /

Pogledajte veliku pijavicu kraj Kantride: Žestoko nevrijeme pogodilo i Zagreb: 'Ovako nešto još nikad nisam vidjela'

Za petak je upaljen alarm za cijelu zemlju. Nešto opasnije vrijeme očekuje se na obali.

"Idućih dana na kopnu promjenljivo, povremeno s kišom, osobito čestom i ponegdje obilnom u petak i nedjelju. Najviše kiše past će u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Puhat će umjeren i jak jugozapadni, južni, na istoku i jugoistočni vjetar, u gorju s olujnim udarima. Malo manje toplo, ali i dalje iznad prosjeka za doba godine. Na Jadranu promjenjivo oblačno s povremenom kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom, a moguće je i nevrijeme u nedjelju te prije toga na sjevernom dijelu već u noći na petak. Jako i olujno jugo i jugozapadnjak u subotu će malo oslabjeti i bit će duljih sunčanih razdoblja, ali i dalje nestabilno", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je priopćenje u kojem upozorava na moguće povišene do ekstreme vodostaje na Kupi, Savi i Dravi.

Tijekom proteklih tjedana svjedočimo intenzivnim hidrološkim i meteorološkim epizodama, objavio je DHMZ. Učestale i intenzivne oborine pridonijele su zasićenju tla, dok velike količine oborina na uzvodnim dijelovima sliva velikih rijeka, a naročito Save i Drave, uzrokuju značajne poraste vodostaja. Na hidrološkoj postaji Hrvatsko na rijeci Kupi zabilježen je novi maksimalni relativni vodostaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Je li jesen ili proljeće? Petar (78) studeni je započeo kupanjem u moru: 'Jacuzzi za siromašne'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo