STIŽU CRO KARTICE, ALI PITANJE JE - KOME? / 'Nisam preveliki optimist da će ih puno poslodavaca uzeti. Sada imaju važnije prioritete...'

Image
Foto: PIXSELL

Prije pandemije koronavirusa i krize koju je donijela sa sobom, čak se 60 posto poslodavaca izjasnilo da žele Cro karticu, no sada je situacija znatno drukčija

15.6.2020.
6:55
PIXSELL
VOYO logo

Od 1. srpnja, dugoočekivana Cro kartica bit će spremna za uporabu. Čak je više od 40.000 komada tih kartica naručila jedna poslovna banka, međutim, još uvijek nije poznato kakav će biti interes tvrtki koje bi ih trebale dati na korištenje svojih zaposlenicima, javlja Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad će sigurno to pasti na neke minimalne brojke, ali u svakom slučaju to je dugoročan projekt ove vlade i budućih vlada i mislim da je to dobra stvar koja će se pokazati iz godine u godinu, pogotovo poticanje potrošnje u Hrvatskoj, a naročito na kontinentu", govori ministar turizma Gari Cappelli.

Image
KONAČNO STIŽU CRO KARTICE: /

Naručeno ih je 40.000, evo koje banke će ih prve izdavati

Image
KONAČNO STIŽU CRO KARTICE: /

Naručeno ih je 40.000, evo koje banke će ih prve izdavati

Poslodavci: 'Sada je u fokusu očuvanje radnih mjesta i likvidnosti, a ne ovo...'

Prije pandemije koronavirusa i krize koju je donijela sa sobom, čak se 60 posto poslodavaca izjasnilo da žele Cro karticu. No, sada je situacija znatno drukčija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Ovih tjedana i ovih mjeseci u fokusu svih poslodavaca je očuvanje stalnih radnih mjesta i očuvanje likvidnosti gospodarskih subjekata. Nisam preveliki optimist da će veliki broj poslodavaca barem što se tiče privatnog sektora to dijeliti", govori za Dnevnik Nove TV Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma.

'Poduzetnici su sada u strahu i štedljivi'

Poduzetnik Vitomir Lučić smatra zanimljivom mogućnost da preko Cro kartice svojim zaposlenicima da iznos od 2500 kuna te da na taj državi ne plati porez. Ipak, korona-kriza ga je natjerala da to ne učini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti svjesni činjenice da su poduzetnici sada u jednom velikom strahu i vrlo su štedljivi i osjetljivi na cijenu, a u strahu su što se boje drugog vala korone i boje se neuspjeha upravo turističke sezone što je jedan vrlo zanimljiv detalj jer ne mogu biti sigurni da imaju za jesen dovoljno sredstava za isplatu plaća", upozorava Lučić.

Kartica se ne može koristiti online

Dok Hrvatska uvodi Cro kartice, neke države razmišljaju o uvođenju ili su pak već uvele turističke vaučere. Njih bi građani koristili unutar zemlje te bi ih isplaćivala država direktno. Tako Slovenci građanima daju po 200 eura, Talijani razmišljaju o iznosu od 150 eura, dok Srbi o 40 eura. Budući da Cro kartica ide iz džepa poslodavaca, oni imaju određene primjedbe poput one da nema online verzije kartice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Zamjeramo nepostojanje opcije korištenja kartice online, na taj način niz putničkih agencija koje su isključivo online ili koje preko svojih portala prodaju niz aranžmana su u nepovoljnom položaju. Smatramo da u doba digitalizacije kojoj svi stremimo, kartica mora biti i online", govori za Dnevnik Nove TV Hrvoje Bujas iz Udruge glas poduzetnika.

Cro kartica će se moći koristiti u restoranima, kafićima, hotelima, u privatnom smještaju kao i u uslugama u nautičkom turizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo