Stiže ZAMP na novinarske tekstove i priloge!

24.2.2010.
19:36
VOYO logo

Svi koji žele distribuirati i umnažati tuđe novinarske tekstove i priloge iz elektroničkih medija, prenositi ih u potpunosti uz navođenje izvora ili tek "posuđivati" informacije iz njih, morat će uskoro plaćati namet za autorska prava, saznaje se od Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

Radit će se to po uzoru na naplatu autorskih prava na glazbena djela. U suprotnome, DZNAP će "pokradenim" autorima omogućiti pravnu pomoć i utjerivanje odštete od onih koji su ih neovlašteno prenosili ili im krali informacije, objasnio nam je predsjednik DZNAP-a, Ivica Grčar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DZNAP je u dogovoru s HDS ZAMP-om, usuglasilo da će naknada iznositi 10 posto od ukupne prosječne cijene clipping usluge u Hrvatskoj. No, s obzirom na gospodarsku situaciju ugovoreno je razdoblje prilagodbe do 2014. u kojem će naknada od 2,5 posto u prvoj godini postupno rasti do ugovorenog postotka.

Prvo cjenik, a onda ganjanje s izdavačima

U prvoj fazi, koja počinje danas, naknadu autorima djela će plaćati tek prve pressclipping agencije s kojima su danas sklopljeni ugovori : "Presscut", "Briefing Mediji" i "Pressclipping". Prije nego ovu naknadu krenu naplaćivati nakladnicima medija, bit će potrebno da DZNAP utvrdi cjenik koji, prema svemu sudeći, neće biti jednak za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To vam je kao sa pravima na glazbena djela - ne možete jednako naplaćivati Radio Zagrebu i Radiju Nova Gradiška", pojašnjava Grčar. Važno je napomenuti i da većina novinara u Hrvatskoj ugovorom o radu prenosi svoja autorska prava na nakladnika tako da će oni snositi troškove paušalne naknade, ali i ubirati novinarske tantijeme.

"Mi ćemo na osnovi tih nekoliko ugovora razraditi cjenik koji zatim mora ići na Hrvatsku gospodarsku komoru na usuglašavanje, što planiramo odraditi u iduća tri mjeseca. Kada ga ona usvoji, moći ćemo sukladno cjeniku pokretati sudske postupke za naplatu tih naknada. Evidenciju ćemo voditi uz pomoć pressclipping agencija koje će nam ustupati podatke o prenošenju i citiranju tekstova. Na kraju godine, sav novac koji prikupimo na ovaj način ćemo podijeliti svim autorima u društvu u obliku glavarine, a najcitiraniji autori, prema evidenciji, dobivat će više novca", kaže Grčar dodajući kako ti detalji još uvijek nisu do kraja uglavljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristupnica je punomoć

Pravila koja je ovdje pobrojao tek se trebaju raspraviti na prvom zasjedanju Skupštine DZNAP-a koje broji više od 300 članova.

"Zasad mogu reći da učlanjivanje u Društvo nije samo pristupnica, nego i punomoć u slučaju spora. U slučaju da netko ukrade vašu informaciju moći ćete se obratiti nama, nakon čega ide opomena dotičnom nakladniku pa sudske tužbe. U slučajevima tužbe djelo ide na vještačenje i naplaćuje se prema praksi Vrhovnoga suda za naknade štete u slučajevima autorskih djela. Ako tužitelj nije zadovoljan, može tražiti više", predviđa predsjednik DZNAP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smatra da će novi namet biti opterećenje novinarima koji svakodnevno ostaju bez posla, kao i zaposleni u svim drugim sektorima pogođenih krizom.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo