STIŽE ZAKON O VUKOVARU, A MOGLE BI I INVESTICIJE: / Europska unija će dopustiti da grad bude porezna oaza?

Image
19.11.2019.
10:03
VOYO logo

Iz Bruxellesa se čeka zeleno svjetlo za zakon o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman po poreznim olakšicama za poduzetnike ne samo u hrvatskim nego i u europskim razmjerima, piše u utorak Jutarnji list.

U posljednjih pet godina Vlada je iz državnog u vukovarski proračun uplatila ukupno 356 milijuna kuna, u istom je razdoblju putem projekata EU na području grada Vukovara investiran 461 milijun kuna, a većina tog novca uložena je u razvoj infrastrukture, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZVIJENOST KAKVU JE IMAO PRIJE RATA NEĆE DOSEĆI JOŠ 100 GODINA: /

'Država mora odlučiti hoće li Vukovar živjeti ili umrijeti'

Image
RAZVIJENOST KAKVU JE IMAO PRIJE RATA NEĆE DOSEĆI JOŠ 100 GODINA: /

'Država mora odlučiti hoće li Vukovar živjeti ili umrijeti'

Zakon o Vukovaru donijet će privatne investitore?

Iako je (prema podacima vukovarske gradske uprave) broj zaposlenih u privatnim tvrtkama povećan za 20-ak posto u posljednjih pet godina, većina sugovornika Jutarnjeg lista kaže da je za daljnji gospodarski razvoj Vukovara od presudne važnosti dolazak velikih privatnih investitora, a ne oslanjanje na pomoć Zagreba.

Image

Vodotoranj, simbol Vukovara i Domovinskog rata, opasan skelama 12.10.2018., Vukovar - Vodotoranj, simbol vukovara okovan je skelama jer ceka uredjenje dok je setnica uz Dravu te okolne ulice jos uvijek u losem stanju i vape za obnovom. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U tom smislu velike se nađe polažu u donošenje posebnog zakona o Vukovaru, prema kojemu bi taj grad imao ekskluzivni tretman ne samo u hrvatskim, nego i europskim razmjerima. Ideja je da se poduzetnici koji u Vukovaru zapošljavaju najmanje deset radnika trajno oslobode plaćanja poreza na dobit te da tvrtke imaju pravo na povrat 50 posto uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada treba lobirati u Bruxellesu ako želi ekskluzivni porezni tretman za Vukovar

Da bi te ekskluzivne porezne olakšice u Vukovaru bile moguće, hrvatska Vlada morala bi u Bruxellesu izlobirati da se na taj zakon ne primjenjuje pravilo Europske unije o potporama male vrijednosti prema kojem su maksimalne potpore za poduzetnike limitirane na ukupno 200.000 eura kumulativno u tri godine.

Image

Topli i sunèani dan u Vukovaru 28.03.2019., Vukovar - Vukovarski topli proljetni dan. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Točnije, Hrvatska bi od Europske komisije trebala dobiti zeleno svjetlo da Vukovar ima povlašten tretman i da budu dopuštene potpore poduzetnicima koje se inače smatraju nedopuštenim i narušavanjem tržišnog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz resornog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU neslužbeno doznajemo da se s Komisijom još o tome razgovara, da "razumijevanja ima", ali da je konačna odluka i dalje neizvjesna, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo