STIŽE POLA MILIJUNA DOZA CJEPIVA ZA GRIPU: / Epidemiolog objasnio zašto je dobro cijepiti se njime ove sezone

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

'Prijašnjih godina obično bi cijepljenje protiv gripe startalo početkom studenoga, a sad vakcinu očekujemo za nekoliko tjedana, tako da bi cijepljenje moglo početi već tijekom listopada',

18.9.2020.
14:42
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Prof. dr. Branko Kolarić, epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta za koronavirus, kaže da će cijepljenje protiv gripe ove godine početi ranije nego inače.

"Prijašnjih godina obično bi cijepljenje protiv gripe startalo početkom studenoga, a sad vakcinu očekujemo za nekoliko tjedana, tako da bi cijepljenje moglo početi već tijekom listopada", kazao je Kolarić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DA, MOŽETE IMATI GRIPU I COVID-19 U ISTO VRIJEME: /

Evo što se tada može dogoditi u tijelu. Jedna stvar posebno zabrinjava...

Image
DA, MOŽETE IMATI GRIPU I COVID-19 U ISTO VRIJEME: /

Evo što se tada može dogoditi u tijelu. Jedna stvar posebno zabrinjava...

Opasna kombinacija gripe i Covida-19

Inače, stručnjaci zbog pandemije koroavirusa posebno preporučuju cijepljenje protiv gripe s obzirom na to da eventualna kombinacija gripe i Covida-19 ne bi imala nimalo lagan tijek. A u protekle dvije godine broj cijepljenih protiv gripe ponovno je počeo rasti.

"U sezoni 2017./2018. cijepili smo 300.000 ljudi, prošle godine oko 360 tisuća, a ove je godine ugovorena nabava 460.000 doza cjepiva. Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokušat će preko objedinjene nabave EU-a dobiti još 40.000 doza i time smatramo da bi se obuhvatio maksimalan broj građana koji pripadaju u rizične skupine", ističe Kolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljenje protiv gripe besplatno je za starije od 65 godina i kronične bolesnike, a osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama mogu se cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom čija je cijena u ljekarnama lani bila između 70 i 100 kuna. Lani je, piše Slobodna Dalmacija, ukupno bilo procijepljeno 29 posto stanovnika starijih od 65 godina, što je i dalje daleko ispod 75 posto, koliko je preporuka EU-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

I ove godine četverovalentno cjepivo

U listopadu će, među prvima, cjepivo dobiti osobe u domovima za starije i nemoćne. Naime, niz svjetskih znanstvenih studija govori kako cijepljenje protiv gripe smanjuje teške komplikacije koronavirusa kod starijih osoba, a time i broj umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štićenici domova su najugroženija kategorija pučanstva. Oni su ugroženiji od svojih vršnjaka koji nisu u zatvorenim skupinama. U domovina se svaka epidemija brže širi, stoga se oni moraju cijepiti među prvima. Već smo u domove poslali obavijesti da se na vrijeme napravi edukacija i maksimalno procijepe korisnici", kazao je Kolarić.

Već lani su građani bili cijepljeni četverovalentnim cjepivom u čijoj se proizvodnji koriste dva soja virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. To znatno smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo