Stiže li nam dogovor Kosova i Srbije?

Šta nam ovo proleće nosi?

20.3.2013.
10:37
VOYO logo

Na prvi dan proleća u Briselu je nastavljen dijalog Beograda i Prištine, pregovorima o formiranju i nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Trojni sastanak Dačića, Tačija i Eštonove počeo je u 11.10, javio je RTS.

Jutros se premijer Dačić sastao sa sa Filipom Rikerom, američkim diplomatom zaduženim za Zapadni Balkan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Briselu su, kažu, spremni na to da pregovori danas traju sve dok se ne postigne dogovor.

Današnji dan nam je predstavljen kao dan D budućnosti Srbije, a veliki sastanak sa pažnjom prati međunarodna zajednica sa nadom da će se saga o Kosovu jednom završiti i da ritualno papirom operu ruke od južne srpske pokrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portparol Eštonove Maja Kocijančič rekla je novinarima u Briselu da "naši napori idu u pravcu napretka u dijalogu'', podsetivši da je Eštonova prošle nedelje posetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija sa političkim liderima.

- Ukoliko sutra ne dođe do dogovora, još ima vremena za nastavak dijaloga - rekao je Tanjugu funkcioner Komisije koji je želeo da ostane anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je podsetio da se ministri inostranih poslova zemalja članica, koji na osnovu izveštaja Komisije treba da odluče da li Srbija može da računa da će joj u junu biti otvoreni pregovori o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila.

- To je ujedno i poslednji mogući rok za pozitivan izveštaj - rekao je ovaj funcioner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tranzit sa zime na proleće je već tradicionalno turbulentno vreme za Srbiju – 9-omartovski protesti, 17-omartovsko nasilje nad Srbima na Kosovu, bombardovanje 1999. godine i ubistvo premijera Zorana Đinđića, samo su neke od neprilika koje su nas zadesile.

Da li će ovo proleće izroditi još jedan veliki datum srpske istorije i što je još važnije – da li ćemo ga slaviti kao pobedu diplomatije ili opevati u narodnim pesmama kao dan kada je Srbija doživela debakl?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo