TO JE TO / Stiže kraj babljem ljetu, uskoro stiže drastična promjena vremena: 'Temperature će pasti za više od 10 stupnjeva'

Gotovo su tri tjedna temperature bile iznad prosjeka za ovo doba godine

12.10.2023.
23:23
VOYO logo

Sredina je listopada, za malo više od dva tjedna prebacujemo se na zimsko računanje vremena, a i dalje uživamo u ljetnim temperaturama. Na Mljetu je temperatura danas bila gotovo 29, u Metkoviću 28 stupnjeva, kao i u Osijeku. Požegu je grijalo 27, Dubrovnik 26,5,, Zagreb 25,4 stupnja, prenosi Danas.hr.

No, babljem ljetu uskoro stiže kraj. U nedjelju stiže promjena vremena, a o tome je u RTL Direktu govorio RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić s kojim je razgovarala Mojmira Pastorčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiže nam promjena vremena. Znači babljem ljetu je kraj. Što nas čeka?

"Odbrojavamo zadnje dane dugom babljem ljetu. Gotovo su nam tri tjedna temperature bile iznad prosjeka za ovo doba godine. Stiže promjena u nedjelju, bit će to jače naoblačenje s dosta kiše, burom, prije toga će biti izražene južine. Bit će i nevera na moru. Temperature će pasti za više od 10 stupnjeva u nedjelju, a još će hladnije biti tijekom idućeg tjedna. Bit će to jedno razdoblje od par dana ispod prosjeka za listopad. Možemo reći da se vraćamo u normalu i nekom normalnom jesenskom vremenu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidim da Slovenci prognoziraju i snijeg: očekuje li se i u Hrvatskoj?

"Očekuje se u najvišem gorju, govorimo o iznad 1000 metara nadmorske visine, bit će lepršanja snježnih pahulja. Možda već u nedjelju, izglednije krajem idućeg tjedna. Ali, to je jedna uobičajena za listopad. Čak je taj prvi snijeg u gorju i trebao pasti. Imamo čak i pučku poslovicu za idući tjedan, 18. listopada - sveti Luka, snijeg zahuka. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIPREMITE ZIMSKE JAKNE /

Meteorologinja najavila dramatičnu promjenu vremena: Pogledajte gdje se očekuje čak i snijeg

Image
PRIPREMITE ZIMSKE JAKNE /

Meteorologinja najavila dramatičnu promjenu vremena: Pogledajte gdje se očekuje čak i snijeg

Ovo ljeto smo vidjeli svašta, i temperaturne rekorde, i neviđene oluje..Koliko je to uobičajeno?

"Nije uobičajeno. Te visoke temperature svakako su iznimne. Imali smo iznimno topao cijeli rujan, a pred nekoliko dana imali smo rekordne listopadske najviše dnevne temperature u dijelu zapadne unutrašnjosti: Zagreb, Varaždin, Ogulin, Delnice… Na zagrebačkoj postaji na Griču su mjerenja od 1881. godine i ovo je najtopliji listopadski dan u povijesti mjerenja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesmo li ovo ljeto na svojoj koži osjetili klimatske promjene?

"Mislim da to osjećamo već dugi niz godina. Ovo zadnje desetljeće možda i najviše osjećamo. Temperature su sve više, u zadnjih 10 godina mislim da je 9 najtoplijih kada gledamo globalnu sliku. Mislim da su nam ti ekstremi postali već nekako normalni. Polako se privikavamo na njih, treba se infrastruktura prilagoditi njima i ponašanje ljudi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bablje ljeto, koliko god nam bilo ugodno, zapravo nije normalno?

"Nije normalno. Normalna je pojava babljeg ili miholjskog ljeta da bude period stabilnog i mirnog vremena. Niti je vruće, niti hladno, baš je taman za kraj ljeta i početak jeseni. Ali, ovo je stvarno bilo jako toplo iako je mnogima bilo jako dobro uz visoke temperature mora. Samo more ne da kopnu da se ohladi. Ustvari je kao akumulator topline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dorijan, znam da su dugoročne prognoze nezahvalne. Ali znamo li kakva nas zima čeka?

"Sigurno da studeni neće imati neke velike hladnoće. Ali, ova zima bi mogla biti slična onoj prošloj. Blaga zima, ali bliže prosjeku. Ne bi trebalo biti vrlo toplo, a u takvoj zimi je moguće nadati se snježnom pokrivaču. Izglednije, siječanj, veljača."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo