STIGLI REZULTATI DETEKTORA LAŽI: / Saucha je sjedio tamo satima, a postavili su mu 5 ključnih pitanja. Evo što je odgovorio

Image
Foto: Pixsell

Romeo Vrečko, privatni sudski vještak za poligrafska testiranja, zaključio je da je bivši predstojnik kabineta Zorana Milanovića, Tomislav Saucha, prošao test na poligrafu.

16.3.2017.
14:42
Pixsell
VOYO logo

Saucha je nakon što je izbila afera Dnevnice testiran na vlastiti zahtjev. Poligrafsko testiranje obavljeno je 10. ožujka, a trajalo je otprilike dva i pol sata. Cijena je bila oko 2000 kuna.

Nalaz vještaka navodi kako je Saucha na svih pet postavljenih pitanja u vezi s dnevnicama odgovorio negativno, a pritom stroj koji je mjerio njegov puls, otkucaje srca, znojenje te disanje nije detektirao nervozu karakterističnu za osobe koje svjesno i namjerno lažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisu zabilježene stalne i značajne fiziološke reakcije koje su karakteristične za davanje lažnoga odgovora', naveo je vještak, prenosi Jutarnji.

Neće mu pomoći na sudu

Iako rezultat poligrafa ne služi kao dokaz u kaznenom postupku, radi se o proceduri koja istražiteljima može pomoći da potvrde ili otklone određene indicije. Saucha je dobrovoljnim testiranjem htio potvrditi tezu koju ponavlja od samog početka - da nije kriv za krađu novca tijekom rada u Uredu premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dosad u više navrata tražio da ga se na okolnosti isplati dnevnica vještači i u MUP-u. Neslužbeno se doznaje kako je to tražio i tijekom iznošenja obrane nakon što je uhićen. Tužiteljima je navodno rekao kako želi da ga se vještači poligrafski prije nego što 'i sam počne vjerovati da je potpisivao sporne naloge, a što mu svi stavljaju na teret'.

Ipak, takvo vještačenje dosad nije zatraženo, a Saucha je sam odlučio platiti da ga se vještači kod vještaka Vrečka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tijekom poligrafskog testiranja Sauchi su prvo postavljena kontrolna pitanja kojima se provjeravalo je li Saucha podoban za testiranje. Zatim su uključena ozbiljna pitanja sastavljena tako da se ispita je li kod Sauche postojala svijest o kaznenome djelu. Radi se o ukupno pet pitanja vezanih za aferu 'Dnevnice'.

Vještak je procijenio da Saucha ne laže

Na svih pet Saucha je odgovorio negativno i, kako smatra vještak, iskreno. Ovi rezultati, što se tiče procesa, ne mogu pomoći Sauchi jer rezultate detektora laži većina sudova u svijetu ne priznaje kao dokaz. Većina zemalja poligraf koristi kod kriminalističkih istraga, a često ih koriste i tajne službe, pogotovo kod sigurnosnih provjera radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sauchina obrana u međuvremenu je od nezavisnog grafološkog vještaka zatražila da napravi novo grafološko vještačenje, s obzirom na to da Saucha inzistira kako nije potpisao čak 117 spornih naloga.

Pet pitanja za Sauchu na poligrafu

Jeste li ikada potpisivali putni račun a da ste znali da puta nije bilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne.

Jeste li potpisivali putni nalog a da ste znali da puta nije bilo ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne.

Jeste li od Sandre Zeljko dobivali novac na ruke za inkriminirane naloge?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne.

Jeste li od tih naloga novac zadržavali za sebe ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne.

Jeste li novac od tih naloga davali nekome čije ime nije bilo na nalogu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo