VELIKA TRAGEDIJA / Stigli nalazi obdukcije dječaka stradalog u Biogradu, liječnica: 'Defibrilatori bi trebali biti dostupni svugdje'

Unatoč svoj pruženoj pomoći, 16-godišnjem dječaku nažalost nije bilo spasa

18.6.2022.
18:57
VOYO logo

Stigli su nalazi obdukcije dječaka iz Gline koji je stradao na izletu u Biogradu. Uzrok smrti je zastoj srca. Unatoč svoj pruženoj pomoći, nažalost nije bilo spasa. Sugovornici ističu važnost defibrilatora.

Reporterka Matea Klišanin razgovarala je s Marinom Knežević, specijalizanticom Hitne medicinske pomoći bolnice sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolika je važnost defibrilatora u spašavanju života?

"Automatski vanjski defibrilatori imaju važnu ulogu u spašavanju života kod slučajeva srčanog aresta. Oni bi trebali biti dostupni na svim javnim površinama. Još je bitnija edukacija laika za njihovu upotrebu. Svaka minuta kod srčanog aresta je bitna i bitno je što prije započeti reanimaciju, a osobito je pogodno jer na terenu mogu biti dostupni automatski vanjski defibrilatori i lako je naučiti koristiti se njima. Laici bi ih mogli koristiti nakon edukacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slažete li se da bi ih trebalo biti više na plažama s obzirom na turističku sezonu?

"Da, na plažama bi trebali biti dostupni. Na plažama inače postoje organizirani timovi za spašavanje i automatski vanjski defibrilatori bi im dobro došli do dolaska tima hitne medicinske pomoći koji onda preuzima bolesnika i odvozi ga u bolnicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih dana najavljuju se velike vrućine. Kako se zaštiti?

"Potrebno je zaštiti se od sunca. Kod izlaska vani potrebno je nositi sunčane naočale, zaštititi glavu kapom ili šeširom te unositi dovoljno tekućine. Što se tiče boravka na plaži izbjegavati boravak u vremenu od 10 do 17 sati. To vrijedi za sve, a osobito za djecu, trudnice, kronične bolesnike koji bi i tijekom dana trebali boraviti u rashlađenim prostorima i osobito paziti na dovoljan unos tekućine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako zaštititi djecu? Kako po noći podnositi vrućine?

"Bitno je rashlađivanje prostora, bitan je dovoljan unos tekućine i izbjegavanje izlaganje suncu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo