STIGLE SU BAKRENE MASKE KOJE UNIŠTAVAJU VIRUSE: / 'Takvi proizvodi su najviši rizik, moraju proći najstrožu kontrolu'

Image
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Na tržište je stavljena zahvaljujući španjolskom odobrenju, no naše Ministarstvo ju još provjerava

29.8.2020.
18:56
Željko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Na hrvatskom tržištu pojavile su se maske distributera tvrtke Rinigard, koje u svojim vlaknima imaju inkorporiran bakreni oksid, koji uništava viruse. Usprkos priličnoj cijeni od 40 kuna, za njima je nastala prava pomama, jer distributer tvrdi kako učinkovito štite od koronavirusa, no iako je maska prošla kontrolu tri neovisna laboratorija, to nije dovoljno.

Svi proizvodi klase III moraju proći rigoroznu kontrolu

Na tržište je stavljena zahvaljujući španjolskom odobrenju, no naše Ministarstvo ju još provjerava. "Svi medicinski proizvodi koji sadrže tvari kojima proizvođač u opisu namjene pripisuje antimikrobna svojstva (bakar, srebro) svrstavaju se u klasu rizika III. i moraju proći najstrožu ocjenu koju provode tijela ovlaštena od Europske komisije", odgovorili su iz Ministarstva zdravstva za 24sata, dodajući, usporedbe radi, kako obična maska spada u klasu rizika I pa se time provjerava tek jesu li poštivani uvjeti proizvodnje i materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trenutno je u tijeku provjera sa Španjolcima

„Medicinski proizvodi klase rizika III. predstavljaju najviši stupanj rizika za korisnika. Služba farmaceutske inspekcije Ministarstva zdravstva nadležna je za nadzor nad prometom medicinskih proizvoda u Hrvatskoj, što uključuje i promet kirurških maski. Predmetne maske s česticama bakrova oksida, prema podacima iz dostavljene dokumentacije, registrirane su za tržište Europske unije u Španjolskoj pri Ministarstvu zdravstva od strane španjolskog ovlaštenog europskog zastupnika.

S obzirom na to da se u ovom slučaju ne radi o ‘konvencionalnim’ kirurškim maskama, trenutačno je u tijeku provjera predmetnog proizvoda sa španjolskim nadležnim tijelom kako bi se ustanovilo jesu li maske prošle svu potrebnu provjeru prije stavljanja na tržište sukladno europskoj legislativi o medicinskim proizvodima“, navode iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Distributer ističe kako se maske izgledom ne razlikuju od običnih kirurških maski te kako se može koristiti više puta dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili značajno ne zaprlja. Nakon nošenja treba je odložiti na 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo