najviše lažnih novčanica od 50 / Stigla sezona, a s njom i lažni euri. Pronađeno 2380 komada 'vrijednih' 150 tisuća eura. Kako ih prepoznati?

'Prilikom zaprimanja novčanice važno je pogledati tu novčanicu i s lica i s naličja da bi se barem na kratko pružila pozornost odnosno vidjelo da li se radi o originalu ili kopiji'

1.8.2023.
16:48
VOYO logo

Dolaskom stotina tisuća turista, a time i eura, vodi se intenzivna borba otkrivanja krivotvorenih novčanica.

Do sada ih je pronađeno 2380 u ukupnoj vrijednosti od gotovo 150 tisuća eura. Najviše se krivotvori novčanica od 50 eura. Slijedi je ona od 20, pa 100. Najviše lažnih eura kola po trgovinama i kafićima. Iz Hrvatske narodne banke upozoravaju sve da paze na novčanice koje primaju jer neke su doista jako dobre kvalitete, pa treba pripaziti na sve detalje poput zaštitne niti, vodenog žiga, ali i boje, koja se na određenim mjestima mora prelijevati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica Odjela za analizu gotovog novca HNB-a, Martina Skenderović Božičević savjetuje za Danas.

"Prilikom zaprimanja novčanice važno je pogledati tu novčanicu i s lica i s naličja da bi se barem na kratko pružila pozornost odnosno vidjelo da li se radi o originalu ili kopiji", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana je li moguće da će se netko zezati s kopijom od 10 eura, dodaje: "Naravno, vidite da je moguće i da postoje krivotvorine od 10 eura također".

Više o lažnim eurima pogledajte u emisiji RTL Danas od 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo