FRONTALNI POREMEĆAJ IZNAD HRVATSKE / 'Budite na oprezu': Upaljen je i Meteoalarm! Moguća su jača grmljavinska nevremena, a izraženije pogoršanje tek stiže

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Još izraženije pogoršanje očekuje nas uz češće oborine i hladniji zrak na prijelazu s nedjelje na ponedjeljak

25.3.2023.
8:33
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Stigao je kraj iznadprosječnoj toplini. Nakon iznimno visokih temperatura uz južinu, danas nas očekuje vrijeme znatno primjerenije dobu godine. No, promjena vremena stiže nam u dva vala, prognoza je RTL-a. Promjenjivije i svježije razdoblje počinje premještanjem jedne ciklone i pripadajućih frontalnih poremećaja preko naših krajeva, ali još izraženije pogoršanje očekuje nas uz češće oborine i hladniji zrak na prijelazu s nedjelje na ponedjeljak.

Oblačno s kišom i grmljavinom

Prijepodne će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a lokalno je moguća i grmljavina. Popodne postupan prestanak oborine i razvedravanje sa zapada, prognozira za subotu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom suho zadržat će se na jugu zemlje gdje će biti i najsunčanije.

Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni, a popodne će u većem dijelu unutrašnjosti okrenuti na jugozapadni. Na Jadranu će većinom umjeren jugozapadnjak i jugo postupno okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 17 u unutrašnjosti te između 15 i 19 stupnjeva Celzijevih duž obale.

Žuta upozorenja izdana su za Karlovačku i Gospićku regiju, zatim za Kninsku i Riječku regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom', navodi se na stranicama Meteoalarma.

Image
Foto: Screenshot/DHMZ

Idućih dana hladna jutra na kopnu

U nedjelju u početku još sunčanije i mirnije, ali krajem dana i osobito u noći na ponedjeljak stiže novo izraženo pogoršanje. Obilnija kiša, ponegdje grmljavina, okretanje vjetra na jak sjeverac uz pad zamjetan pad temperature pa će u gorju čak biti i malo snijega. Prohladno zatim sredinom idućeg tjedna, ujutro hladno uz jutarnji mraz pa će trebati zaštiti osjetljivije bilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru idućih dana osjetno svježije

Na Jadranu nedjelja već oblačnija i sve nestabilnija na sjevernom dijelu, a nevere će se početkom idućeg tjedna premještati glavninom preko Dalmacije. Jako jugo okretati će na olujnu buru i tramontanu pa će sunčanije, ali osjetno svježije biti od utorka.

HAK: Kolnici mjestimice skliski

Kolnici su jutros mjestimice mokri ili vlažni i skliski, mogući su odroni te Hrvatski autoklub (HAK) vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačan promet tijekom dana očekuje se na gradskim prometnicama i obilaznicama te usporen na dionicama cesta gdje traju radovi.

Zbog radova na autocesti A1 Zagreb-Ploče-Karamatići kroz tunel Konjsko, zbog miniranja, kratkotrajno u maksimalnom trajanju do 15 minuta, prekida se promet u oba smjera subotom u tri navrata u dnevnim terminima, kroz tunele Mala Kapela i Konjsko vozi se dvosmjerno jednom tunelskom cijevi, a između tunela Čelinka i Ledenik dvosmjerno jednom stranom kolnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također zbog radova na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva zatvoreni su izlazni kraci čvora Učka (Matulji) iz smjera Rupe i Zagreba u smjeru Opatije i Pule, a promet se preusmjerava na čvorove Rijeka zapad i Jurdani.

Danas i sutra zbog održavanja međunarodne atletske utrke Zagrebački proljetni polumaraton na snazi je privremena regulacija prometa. Danas je od 18.30 do 19.30 sati zabrana prometa Ulicom Hrvatske bratske zajednice i Avenije Većeslava Holjevca (zapadni i istočni kolnik) od raskrižja s Ulicom grada Vukovara do Avenije Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 17 sati zatvorena je izlazna rampa iz Grada Dubrovnika prema Župi Dubrovačkoj (DC8). Obilazak: Zagrebačka-Ulica kralja Petra Krešimira IV-Ulice Druge Dalmatinske brigade-DC8.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na graničnim prijelazima Bajakovo i Tovarnik zabilježena su duža čekanja u teretnom prometu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo