DARKO PULJAŠIĆ / Stigla presuda bivšem gradonačelniku Požege zbog namještanja natječaja za energetsku obnovu

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

I Puljašić i Pilon osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, uz djelomičnu uvjetnu osudu na način da neuvjetovani dio kazne iznosi šest mjeseci zatvora i koji će se izvršiti. Ostatak kazne od osam mjeseci neće se izvršiti ako, u vrijeme provjeravanja od dvije godine, ne počine novo kazneno djelo

7.4.2023.
11:33
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Pod optužbom da su namještali natječaje za energetsku obnovu zgrada u Požegi, na godinu i dva mjeseca zatvora osječki sud uvjetno je osudio bivšeg požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i dogradonačelnika Marija Pilona, pri čemu bezuvjetni dio kazne iznosi šest mjeseci.

Osječki Županijski sud u petak je objavio presudu kojom su obojica proglašeni krivima za kazneno djelo trgovanja utjecajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Puljašić i Pilon osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, uz djelomičnu uvjetnu osudu na način da neuvjetovani dio kazne iznosi šest mjeseci zatvora i koji će se izvršiti. Ostatak kazne od osam mjeseci neće se izvršiti ako, u vrijeme provjeravanja od dvije godine, ne počine novo kazneno djelo.

Image
RTL Danas ekskluzivno /

Zavirili smo u nove prostore kaznionice Požega: Više nema čučavca, u sobama i telefon!

Image
RTL Danas ekskluzivno /

Zavirili smo u nove prostore kaznionice Požega: Više nema čučavca, u sobama i telefon!

Uskok je Puljašića i Pilona optužio da su 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora te tvrtke Josipa Viteza da pogoduje određenim izvođačima u javnoj nabavi za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu zgrada, kojima upravlja Komunalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Viteza su pritom tražili da u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja.

Od ponuditelja su tražili da svoje ponude međusobno usklade na način da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su oni odredili, kako bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puljašić je podnio ostavku na mjesto HDZ-ovog zastupnika u Saboru, a istoga dana je tužiteljstvo protiv njega podiglo optužnicu zbog subvencijske prijevare u iznosu od milijun kuna, koje je na temelju krivotvorene dokumentacije za dogradnju osnovne škole isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Smijenjen je s mjesta predsjednika gradskog odbora HDZ-a te je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika županijske organizacije HDZ-a, a Mario Pilon na mjesto člana u tom stranačkom tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužno vijeće osječkog suda je krajem ožujka prošle godine potvrdilo optužnicu protiv Puljašića i Pilona, koje Uskok tereti da su trgovanjem utjecajem namještali natječaje za energetsku obnovu zgrada u Požegi.

Visoki kazneni sud odlučio je da je onaj prvostupanjski potpuno i pravilno utvrdio sve činjenice o kojima ovisi odluka te s pravom zaključio da su zakoniti dokazi čije izdvajanje predlažu okrivljenici zakoniti, među njima i snimka razgovora i drugi dokazi za koje se iz te snimke saznalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo