NOVI RUSKI VELEPOSLANIK / Stigao je u Hrvatsku i povukao prve poteze: 'Putinov buldožder' na grobu Franje Tuđmana

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nesterenko je vrlo iskusan i dostojanstven diplomat, poručio je ranije za RTL Anvar Azimov

14.10.2020.
18:19
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatsku je stigao novi ruski veleposlanik Andrej Nesterenko, a među prvim potezima bio mu je posjet grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Image
Što očekivati? /

Potvrđen novi veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj: Zovu ga 'Putinov buldožer'

Image
Što očekivati? /

Potvrđen novi veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj: Zovu ga 'Putinov buldožer'

Karijerni diplomat Andrej Nesterenko, kojega je pratio glas "Putinova buldožera", na poziciji novog veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj, podsjetimo, zamijenio je Anvara Azimova koji je intenzivno radio na poboljšanju odnosa Hrvatske i Rusije koji su prije njegova dolaska bili gotovo zamrznuti. Azimov je uspio dogovoriti prvi posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova, Davora Ive Stiera, Rusiji nakon pauze od 11 godina te uzvratni posjet ruskog ministra Sergeja Lavrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Andrej Nesterenko je vrlo iskusan i dostojanstven diplomat, on je bio glavni pomoćnik mog ministra Lavrova, sjajno je odradio posao kao veleposlanik na Cipru i u Crnoj Gori. Uvjeravam vas da on nije buldožer ni ruski tenk, pravi buldožer i tenk je Azimov. Ja sam apsolutno siguran da će moj nasljednik raditi bolje od mene i pridonijeti poboljšanju naših odnosa, ali neće biti osobne, iskrene diplomacije Azimova. To, nažalost, postaje povijest'', kazao je početkom rujna Azimov u ekskluzivnom intervjuu za RTL.

Novi veleposlanik je rođen 1955. i pretpostavlja se da mu je ovo posljednji mandat prije mirovine. Njegov otac Aleksej bio je poznati sovjetski diplomat, a Andrej se pridružio diplomatskoj službi 1977., i vrlo brzo upućen u stalnu misiju Sovjetskog Saveza pri UN-u, u veleposlanstvo u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2002. do 2008. godine bio je veleposlanik na Cipru, a potom se vratio u Moskvu gdje je bio šef ureda za informiranje, odnosno glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. S te pozicije odlazi početkom 2011. na inicijativu Kremlja zbog velikog gafa.

Kad je 2010. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo odluku o uvođenju dodatnih sankcija Iranu, Nesterenko je kazao da će unatoč njima Moskva Iranu isporučiti raketni kompleks S-300. No bila je riječ o staroj tezi Moskve jer se ruski stav promijenio i Moskva je obećala Washingtonu da će zamrznuti isporuku tog naoružanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada se govorilo da je Nesterenkova izjava izazvala nezadovoljstvo tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva te je ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu naložio da pronađe novog diplomata za tu funkciju, što je on i učinio, a Nesterenka poslao za veleposlanika u Crnu Goru gdje je njegov mandat ostao zapamćen kao, u najmanju ruku, poseban, pisao je Večernji list krajem kolovoza.

Vrlo često se pokazivao gotovo nediplomatskim i kritizirao crnogorske vlasti zbog približavanja EU i posebno NATO-u, a nazivali su ga "Putinovim buldožerom", a pri kraju njegova mandata u Podgorici su osvanuli jumbo plakati s porukom: "Poštovani gospodine Nesterenko, hvala vam na preporukama za članstvo u NATO-u. Poručujemo vam: dalje ruke od nas. Predlažemo da se odmorite na našim obalama i sretan vam put".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako se govori u diplomatskim krugovima, u Hrvatskoj od Nesterenka ipak ne treba očekivati takvu razinu komunikacije i pritisaka.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo