STAZIĆ POZIVA NA BOJKOT PRISTOJBE HRT-a: / 'To je HDZ-ova televizija, pa neka je plaćaju članovi te stranke'

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatski sabor i u petak je rad započeo stankama, a SDP-ov zastupnik Nenad Stazić rekao je kako njegova stranka treba razmotriti da pozove građane da više ne plaćaju televizijsku pretplatu.

17.11.2017.
11:14
PIXSELL
VOYO logo

Ustvrdio je kako je HRT u potpunosti pretvoren u HDZ-ovu televiziju pa neka je plaćaju HDZ-ovi članovi kojima je "valjda ostalo nešto novca od Fimi medije u crnim vrećama".

Image
HRT VIŠE NEĆEMO PLAĆATI 80 KUNA? /

'Uskoro ćemo uputiti prijedlog o novoj cijeni pretplate'

Image
HRT VIŠE NEĆEMO PLAĆATI 80 KUNA? /

'Uskoro ćemo uputiti prijedlog o novoj cijeni pretplate'

"HRT uopće nema Nadzorni odbor"

Stazić je izvijestio da saborski Odbor za medije nije prihvatio prijedlog opozicije za člana Nadzornog odbora (NO) HRT-a, kojega, kazao je, uopće nema otkako je HDZ odlučio smijeniti bivši NO koji je vodila Anja Šovagović Despot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je NO odlučio smijeniti jer je nadzirao rad Uprave HRT-a, a HDZ-u je smetalo da netko nadzire rad Uprave koju su oni postavili, ocijenio je Stazić. Taj je NO zapazio mnoge nepravilnosti te Uprave i o tome izvijestio Sabor, što je neoprostivo, dodao je.

Stazić je podsjetio na dosadašnju praksu da jednog člana NO predlažu zaposlenici, a četvero bira parlament, od čega jedan na prijedlog parlamentarne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je princip demokracije – vladavina većine, uz priznanje prava manjine, kazao je Stazić, ustvrdivši da HDZ taj princip ne zna ili je zaboravio jer u novi NO uopće neće uzeti u razmatranje prijedlog oporbe.

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek
Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

"HRT više nema nadzora jer tamo HDZ nadzire HDZ"

Oporba je predložila da u NO ostane dosadašnji član Miroslav Grgić koji je odlično radio svoj posao i koji poznaje situaciju, a toga se HDZ boji, tvrdi Stazić. Na današnjem glasovanju o članovima NO HRT-a neće biti Grgića kao prijedloga oporbe, nego će svi biti izabrani po volji HDZ-a, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će značiti da HRT više nema nadzora jer tamo HDZ nadzire HDZ, zaključio je SDP-ov Stazić.

Po njegovu mišljenju, zbog toga je program HRT-a 'takav kakav jest, sve gori i gori, potpuno klerikaliziran, uništen, upropašten', a tako će, kaže, biti i dalje, dok samo dragi Bog zna što će se raditi s novcem na HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić: Čekamo 30 dana da iz SDP-a predlože kandidata

Novi NO, po volji HDZ-a, sigurno će dobiti zadaću "u to ne pačaj se" i kontrole neće biti, istaknuo je Stazić, dodavši da SDP mora razmotriti mogućnost da pozove građane da više ne plaćaju pretplatu, jer to više nije javna televizija nego HDZ-ovska televizija.

Onda neka HDZ-ovci plaćaju 80 kuna pristojbe, a one koji nisu članovi HDZ-a morat ćemo pozvati da prestanu plaćati, kazao je Stazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na te tvrdnje uzvratio mu je Branko Bačić (HDZ) naglasivši da su odbacili bivše članove NO HRT-a jer nisu poštovali Zakon o HRT-u.

Podsjetio je da je nakon raspisanog natječaja održano nekoliko sastanaka s predsjednikom Kluba zastupnika SDP-a Arsenom Baukom kako bi se izjasnili o svom kandidatu. Čekamo i molimo 30 dana da nam kolege iz SDP-a predlože kandidata, rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u se ne mogu dogovoriti oko kandidata za NO

Očito se u Klubu SDP-a ne mogu ni oko toga dogovoriti, kao što ne mogu oko niza stvari; i Bauku sam rekao da ćemo ovaj tjedan u dnevni red uvrstiti raspravu o izboru članova NO HRT-a jer nije normalno da javna televizija posluje bez prevažnog tijela kao što je NO, naveo je HDZ-ov Bačić. Dodao je kako mu je Bauk rekao da 'ako do četvrtka ne dostave ime kandidata, neka HDZ izabere koga želi, jer se mi u SDP-u ne možemo dogovoriti'.

Danas je održana sjednica Odbora i izabrana su četiri kandidata jer oporba nije htjela dati svoj prijedlog, kazao je Bačić, zaključivši kako to ne može biti razlog da se ne izabere NO HRT-a i zato je većina predložila četvero kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za medije u petak ujutro Saboru je predložio izbor četvero članova NO HRT-a – Mladena Čuturu, Moranu Paliković Gruden, Maju Martinović i Edvarda Kušteka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo