DVA SU RAZLOGA NIŽIH BROJKI / Statistika kaže da je inflacija u padu, pitali smo stručnjaka što to točno znači: 'Bilo bi izvrsno reći da stiže val pojeftinjenja, ali...'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ekonomski analitičar dr.sc. Petar Vušković ističe da je pogrešno reći da je inflacija smanjena

18.10.2023.
19:12
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Zadnjih dana, u javnom se prostoru puno komunicira o smanjenju inflacije. Brojke, uostalom, idu u prilog tome – prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, inflacija je u devetom mjesecu znatno usporila na godišnjoj razini. U rujnu je stopa inflacije iznosila 6,7 posto, dok je primjerice u kolovozu inflacija iznosila 7,8 posto.

Rujanska stopa najniža je stopa inflacije od veljače prošle godine, kada je iznosila 6,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači li to da ćemo uskoro dočekati nešto niže cijene na policama trgovina i da će se taj trend smanjenja nastaviti i u budućnosti?

POGLEDAJTE VIDEO: Euri i kune još samo 2,5 mjeseca. Ali, s novom godinom stići će i bolji život? HUP procjenjuje: 'Inflacija će pasti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomski analitičar dr.sc. Petar Vušković u razgovoru za Net.hr ističe da je pogrešno reći da je inflacija smanjena. "I dalje smo u rujnu plaćali robu po cijenama višim od 6,7 posto u odnosu na rujan prošle godine, a za 0,5% više nego mjesec dana prije, odnosno u kolovozu. Ispravno je reći da je rast cijene ograničen i to gotovo za jedan postotni bod, međutim ono nije pad“, pojašnjava nam ovaj stručnjak.

"Bilo bi izvrsno reći da stiže val pojeftinjena, ali za to je još rano“, dodaje. Ističe da je dobro da je Vlada sredinom rujna intervenirala na tržištu i kod osnovnih proizvoda u potrošačkoj košarici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sigurno usporilo rast inflacije. Drugi razlog usporavanja inflacije je pad turističke potrošnje odnosno kraj sezone", kaže Vušković.

Drugi korak smanjivanja inflacije

Treba napomenuti da je i dalje osjet inflacije izražen, npr. kod smrznutog voća, povrća, odjeće i obuće, ali i ostalih proizvoda pa i usluga. Inflaciji, pojašnjava nam Vušković, ne idu u prilog vanjski rizici, poput ratnog sukoba na Bliskom istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaključak bi bio da smo tek u drugom koraku smanjivanja inflacije. Prvi je bio ograničiti inflaciju", rekao je dr.sc. Petar Vušković za Net.hr.

Image
Znatno usporavanje /

Malo dobrih vijesti: Inflacija u rujnu usporila na najnižu razinu otkako je počeo rat u Ukrajini

Image
Znatno usporavanje /

Malo dobrih vijesti: Inflacija u rujnu usporila na najnižu razinu otkako je počeo rat u Ukrajini

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo