Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
jesen u lici /

Stari zanati i tradicionalna hrana. Gospićani slave 'Jesen u Lici'! S ljubavlju rade med, rakiju, sir, kruh...

U Lici se u ova tri dana očekuje čak 20 tisuća posjetitelja

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

I 24. put svečano je otvorena najveća i najvažnija manifestacija Ličko-senjske županije - "Jesen u Lici". U tri dana najbolje od svog zanata pokazat će rekordnih 350 izlagača. U Lici se očekuje 20 tisuća posjetitelja, a što sve izlagači nude, provjerio je i premijer.

Vrijedne ruke ličkih obrtnika i poljoprivrednika pokazale su ono što najbolje znaju.

"Ja sam se sam naučio u svojoj kući zbog jedne ljubavi, djevojke koja me zamolila da joj napravim jednu košaricu za svoje đake. A ja sam se potrudio, snivao sam snove da izmislim kako ću ja započeti to raditi", kazao je Mladen Bušljeta iz Gospića.

S ljubavlju rade i svoj med, pekmez, zimnicu, sir, kruh i rakiju.

Kako je živjeti u Lici?

"Pa mora se raditi. Tko hoće raditi, taj će i imati, a tko neće ne bude imao. Moramo raditi", tvrdi Ana Mesić.

"Penziju razvučem tko lastiku i tako prođe vrijeme", kaže Marija Petrak.

A nekima dok pletu ličke kape i coklje, a naći se mogu i plišani medo i ovca pramenka.

Što ide najbolje?

"Ovce. Ovce su hit. Sve godine ostanem bez njih. Svake godine radim sve više i više, ali prođu. Tako da nikad dosta", poručuje Nikolina Golić iz Gospića.

Jer u Lici se u ova tri dana očekuje čak 20 tisuća posjetitelja.

"Najbolja. Za zdravlje, za pluća, za sve. I rakija, šljivka. to je zdravlje", poručila je Nikica Šimac.

Trud izlagača pohvalio je i premijer, pa priznao da se sam nije okušao u spremanju zimnice.

"Zimnicu u smislu da pripremamo tegle, ne radim to. Kupujemo ovo što je svježe, u svakom trenutku", kazao je Andrej Plenković, premijer.

A čega u Lici ima i više nego dovoljno. Baš kao i drva za ogrjev kojeg su oni stariji već odavno nabavili.

Kako se pripremate za zimu?"Uglavnom sam oko kotla, peče se rakija, proizvodnja je u punom jeku, tako da nije dosadno, ne puše ispod samara", poručuje Ivan Vlainić.

Jer ovi vrijedni Ličani uvijek imaju pune ruke posla.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike