šokantne fotografije / Starački dom strave u Osijeku: plahte i posteljina su prljavi, sobama trče miševi, ravnatelj tvrdi: 'Namjestili su nam'

Osijek ima dom strave, barem ako je suditi prema fotografijama koje su nam poslali zaposlenici iz Centra za pružanje usluga u zajednici “JA kao i TI". No priča ima dvije strane

9.2.2018.
18:58
VOYO logo

Miševi po sobama i u krevetima, neodržavane slavine, prljavi veš na sve strane, fekalijama zamrljani toaleti, dekubitus – šokantne fotografije poslane ministarstvu i našem portalu - dovoljno za hitan dolazak inspekcije.

Obišli su osječki Dom za psihički bolesne odrasle osobe u kojem živi 32 većinom teže pokretnih osoba i našli niz nepravilnosti. Zaposlenici kažu da je snimano vikendom, kad ih je manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je podmetnuto. Kako miš može doć'? To je snimano u sobi gdje su dva nepokretna korisnika. To je ciljano, namješteno, iscenirano", komentira Darko Lazar, kućni majstor u Domu za psihički bolesne odrasle osobe.

U domu nije sve najnovije, no relativno je uredno, nakon dolaska inspekcije puno bolje. Ovo su sobe u kojima su smješteni štićenici. Žale se jedino na smrad kad se mijenjaju pelene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvuku kao crijevo pa nose u hodnik. I sad će bit zla opet što ja to kažem. Onda ne govore sa mnom, onda me maltretiraju", govori Jula Vargek, štićenica Doma za psihički bolesne odrasle osobe.

Zbog toga su se već potužili ravnatelju. Protiv jedne djelatnice podnesena je prijava DORH-u zbog prijetnji korisnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Medicina se buni za plaće, da oni imaju male plaće. Da rade umjesto njegovatelja posao. A pošto ja ovdje ležim u sobama sa teškim pacjentima, vidim da ima usranih jastučnica, guzice se brišu s usranim jastučnicama", izjavila je Zvjezdana Krpeljić, štićenica Doma za psihički bolesne odrasle osobe.

Sve je prijavila ravnatelju, žali se na djelatnike doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ravnatelj je reagirao na to, ali oni to ne smatraju ozbiljnim poslom. Nego neki ne rade i neće raditi, jednostavno. Samo se bune s inspekcijama, sa nekim sanitarnim onim, ovim, ali to nije uredu. Onaj tko neće raditi nek napusti posao, ima drugih 20 ljudi koji će raditi", dodaje Zvjezdana. 

I sami korisnici rade. Dolaze u dom na posao, a žive u stanovima u Osijeku. Optužbe ih pogađaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radim u vešeraju kažem vam. Znači, prije podne kad se obavi njega, i non-stop peremo veš. Ako uđete u protoriju dok nisu sve mašine popunjene, vidjet ćete prljavi veš. Za dva - tri sata ako dođete, neće biti tog veša u prostoriji prljavog", uvjerava nas Tatjana Ilić, korisnica i članica Upravnoga vijeća Doma.

Ravnatelj koji već 16 godina vodi ustanovu, a 30 u njoj radi, trenutačno je na godišnjem odmoru. Kaže kako je ovo 16. inspekcija u godini dana i da propusta ima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu utvrdili dekubitus, nisu utvrdili miševe. Utvrdili su da plahte nisu opeglane neke. Da je jedna korisnica ženska u jednoj sobi sa muškim. Utvrdili su da su sanitarni čvorovi neprihvatljivi, prljavi, to je posljedica nerada spremačice, koja je na dugotrajnom bolovanju, a ja ne mogu dobiti zamjenu", brani se ravnatelj Ladislav Lamza. 

Motiv za teške optužbe vidi u tome što pojedinim djelatnicima smeta što će se dom kao klasična ustanova zatvoriti, a korisnici će svi preći u stanove gdje će s njima morati raditi kao osobni sistenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo