SJEĆANJE NA 1981. GODINU / Stara ljevičarska 'banda' sačuvala je obraz, ali i ništa drugo

Image
Foto: Screenshot (Youtube)

Nastup u Tvornici bilo je i njihovo dosad najslabije hrvatsko 'ukazanje' iako su, kao i na novom albumu 'What Happens Next', uspjeli sačuvati obraz

25.4.2015.
14:28
Screenshot (Youtube)
VOYO logo

Uz beskrajno utjecajnu post-punk skupinu Gang Of Four veže se i jedan od ultimativnih glazbenih mitova našeg glavnog grada. Davne 1981. godine četvorka iz Leedsa, naviknuta na klupske svirke pred nekoliko stotina ljudi, stigla je u zemlju iza Željezne zavjese, ne znajući da li je ovdje itko uopće čuo za njih, a dočekao ih je prepuni Dom sportova i potpuno raspamećena publika. Dojmovi s tog koncerta, na kojem su se u ulozi predgrupa pojavili Haustor i Šarlo Akrobata, prepričavaju se još i danas, a koliko je značio i samoj „bandi“ potvrdili su tadašnji bubnjar Hugo Burnham, u nedavnom razgovoru za genijalni blog Stražarni lopov, te u petak u Tvornici i Andy Gill, jedini preostali član izvorne postave.

U međuvremenu naše su krajeve pohodili još dva puta – 2008. u Pauku kada je uz Andyja stajao i originalni pjevač Jon King te prije dvije godine na šibenskom Terraneu, gdje je aktualni line-up održao solidan koncert koji ipak nije mogao prikriti činjenicu da danas nisu ništa drugo nego tribute bend samima sebi. Nastup u Tvornici bilo je i njihovo dosad najslabije hrvatsko „ukazanje“ iako su, kao i na novom albumu „What Happens Next“, uspjeli sačuvati obraz. To ponajprije mogu zahvaliti pjesmama s briljantnog prvijenca „Entertainment“ čiji je rastrzani hibrid gitarističke buke, funka i punka ostavio neizbrisiv trag na Red Hot Chili Pepperse, Franz Ferdinand, Radio 4 i bezbroj drugih bendova, a istovremeno je fascinantno i zastrašujuće što njihove ljevičarske, antiglobalističke i antikonzumerističke parole iz 1979. godine zvuče kao da su napisane prošloga tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi pjevač John Sterry, koji i kretnjama i glasom podsjeća na svog slavnog prethodnika, u Tvornici je bio nabrijan i energičan, još uvijek je nevjerojatno što sve iz svoje gitare može izvući Andy Gill, no veći dio koncerta bio je jedva osrednji, čemu su pridonosili i povremeni problemi sa zvukom. Klub je bio fino ispunjen, između ostalog i onima koji se sjećaju te legendarne večeri iz Doma sportova, ali s iznimkom uvjerljivih izvedbi „Damaged Goods“, „Return The Gift“, „I Love a Man In a Uniform“ i posebno „To Hell With Poverty“, radilo se tek o pomalo tužnom  podsjetniku koliko su Gang Of Four nekoć bili veliki i važni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo