STANOVNICI DALMATINSKOG SELA DOSLOVNO ŽIVE NA RUBU: / 'Mi mira nikada nemamo. Nama je kufer stalno spremljen u slučaju nečega'

Image
Foto: RTL

Prije dvije godine je nakon bujice iz loše napravljenog odvoda na cesti nastao rasjed na rubu litice koja vodi prema plaži u Posedarju, a iako je projekt izgradnje potpornog zida spreman,

5.9.2020.
11:26
RTL
VOYO logo

Još u ožujku 2018. bujica je odnijela pola dvorišta Danke Bolić na plažu u Posedarju. Otada su i okolne kuće, sve odreda s građevinskim dozvolama, popucale, a mještani su i dalje zabrinuti. Naime, općina je odlučila izgraditi potporni zid, projekt je odobren, ali - nema novca.

"Mi mira nikada nemamo. Nama je kufer stalno spremljen u slučaju nečega. Najosnovnije smo stvari uzeli u slučaju nečega da mi možemo pobjeći ća da nam se ne bi desilo ono najgore što se tiče naših života", rekla je za RTL Danka Bolić iz Posedarja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasjed ispod njenog dvorišta je betoniran, no ispod njega je i dalje rupa, a metar dalje je rub litice. "Ispod nas je šuplje, tu nema ničega ispod. To može u svakom trenutku propasti i otići dolje u more", izjavila je Danka.

Pojavio se novi krater

To se moglo dogoditi prije nekoliko dana kada je svega 30 litara kiše iz loše napravljenog odvoda na cesti iznad njih ponovno pokrenulo bujice. "Opet se vidi odron, vidi se krater, novi krater koji je izaša', vidi se. Kamenja su izašla na plažu, sve je izašlo. Odron postoji i sad se mi bojimo jeseni, kad počnu jače kiše. Opet će biti klizište", poručio je Ivan Klanac, vijećnik Općine Posedarje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiristo metara dug potporni zid stoji oko 17 milijuna kuna. Hrvatske vode će s 1,9 milijuna kuna financirati prvu fazu radova, Zadarska županija će se priključiti s 400.000 kuna, a investitor, odnosno Općina Posedarje, trebala je izdvojiti 900.000 kuna. No, zbog starih dugovanja, slabog punjenja proračuna, a, čini se, i nenamjenskog trošenja, u općinskoj blagajni nije ostalo novca za taj projekt.

"A za Općinu ima za auto kupiti. Auto mu se pokvarilo, ostalo u Splitu, trče odma auto kupovat'. Znači, za auto ima novaca, za drugo nema. Njemu je samo situacija dobra da igralište pravi, a drugo ga ne zanima, on ne živi ovde", ogorčena je na općinskog načelnika Slavka Sentić iz Posedarja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje za dva tjedna

On se, pak, nada da da će se u listopadu početi uplaćivati prolongirani porez na dohodak. Ako do toga ne dođe spremna je prodaja općinskog zemljišta vrijednog oko sedam milijuna kuna. Kupca već imaju, a načelnik vjeruje da bi radovi mogli početi za otprilike dva tjedna.

"To je zadnja solucija, prodaja zemljišta. Ako se to realizira, taj novac će biti na računu Općine već krajem 9. mjeseca, tako da prva situacija će biti u 10. mjesecu. Sad treba krenuti s radovima u 9. mjesecu. Prodaja terena je rješenje odmah", zaključio je općinski vijećnik Klanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo